«Fem veier til økt velvære» eller «wellbeing» er et sett av (forskningsbaserte) handlinger som fremmer folks trivsel og velvære.
Å GJØRE NOE AKTIVT FOR Å FØLE SEG VEL: Salutogenese representerer et forholdsvis nytt syn på helse og sykdom.
Å GJØRE NOE AKTIVT FOR Å FØLE SEG VEL: Salutogenese representerer et forholdsvis nytt syn på helse og sykdom.
Rapporten «Five ways to wellbeing» er utviklet av NEF - New Economics Foundation, på bakgrunn av funn samlet i den britiske regjeringens «Foresight Project on Mental Capital and Wellbeing».
Prosjektet tar sikte på å analysere de viktigste faktorene for å utvikle trivsel og velvære/ velbefinnende. Dette for å utvikle en langsiktig visjon, med fokus på viktige trivselsfaktorer både for samfunnet som helhet og den enkelte.
Målet med arbeidet var følgende:
Begrepet velbefinnende består av to hovedelementer; en følelse av å ha det godt og opplevelsen av å fungere godt i det daglige livet. Følelser av lykke, tilfredshet, glede, nysgjerrighet og engasjement er karakteristisk for noen som har en positiv opplevelse av livet sitt.
Like viktig for trivsel er vår funksjon i verden. Å oppleve positive relasjoner, ha en viss kontroll over ens liv, og ha en følelse av mening er alle viktige attributter ved velvære.
Rapporten «Five ways to wellbeing», som ble publisert i 2008, tar for seg hvordan man kan bevare psykisk helse og trivsel gjennom hele livet. NEF ble bedt om å utvikle fem indikatorer for trivsel, velvære/velbefinnende, samt å kommunisere sine sentrale funn. De baserte seg på en omfattende litteraturgjennomgang, samt intervjuer med sentrale fagpersoner, og kom gjennom sitt arbeide opp med følgende fem indikatorer:
Rapporten synliggjør hvordan disse fem handlemåtene har blitt brukt over hele Storbritannia for å oppnå trivsel og velbefinnende. Den skisserer også hvordan man kan og bør ha en bred tilnærming til å jobbe psykisk helsefremmende for befolkningen.
Du finner hele rapporten her.
Rådet for psykisk helse har i 3 år jobbet med den norske versjonen av denne satsningen og forskningen - i tett samarbeid med Nic Marks, leder for forskningen i England i The new economic forundation. De har valgt å kalle den norske satsningen for hverdagslykke og er i gang i mange deler av landet - særlig i barnehager!
Du kan lese mer om dette her.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?