-Rask psykisk helsehjelp har flere muligheter enn de kanskje tenker over til å søke midler, sier avdelingsdirektør Anette Mjelde i Helsedirektoratet.
-Det er midler i kommunene som bør komme Rask psykisk helsehjelp til gode, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Anette Mjelde. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no arkiv.
-Det er midler i kommunene som bør komme Rask psykisk helsehjelp til gode, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Anette Mjelde. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no arkiv.
Det er i statsbudsjettet for 2017 foreslått 468,6 millioner kroner til tilskudd fra Opptrappingsplanen for rusarbeid, er ett eksempel hun trekker frem.
-Det er i mange tilfeller en tett sammenheng mellom angst og rusproblematikk, og mange av brukerne av Rask psykisk helsehjelp kan ha et begynnende rusproblem. Kommunene som har etablert RPH kan søke midler fra denne tilskuddsordningen til den delen av arbeidet som retter som mot denne koblingen, sier Mjelde.
Pengene skal bidra til kapasitetsvekst i det samlede kommunale tilbudet til personer med rus- og psykisk helseproblemer, og et helhetlig, tilgjengelig og individuelt tilpasset tjenestetilbud.
-Opptrappingsplanen er ment å være forebyggende, og at man skal komme tidlig inn i sykdomsutviklingen. Dette passer godt sammen med formålet med Rask psykisk helsehjelp, sier Mjelde.
I tillegg til de 468,6 øremerkede millionene finnes 300 millioner kroner i rammetilskudd til økt innsats på rusfeltet.
-Det er midler i kommunene som bør komme Rask psykisk helsehjelp til gode, sier Mjelde.
Også 165 millioner kroner som i 2017 skal gå til å få flere psykologer i kommunene, er midler Rask psykisk helsehjelp-teamene kan søke på.
-Rask psykisk helsehjelp-teamene har psykologer som en del av teamet, og denne stillingen kan de søke tilskuddsmidler til gjennom denne ordningen, påpeker Mjelde.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?