Forskere på livskvalitet fra inn- og utland vil presentere funn, og man vil få innblikk i hvordan systematisk folkehelsearbeid kan gjennomføres i praksis.
AKTUELT: Psykisk helse og livskvalitet er tema på Folkehelsekonferansen 2019. Det er mange spennende foredragsholdere, blant annet vil det presenteres helt ferske data om befolkningens livskvalitet. (Ill.foto: colourbox.com)
AKTUELT: Psykisk helse og livskvalitet er tema på Folkehelsekonferansen 2019. Det er mange spennende foredragsholdere, blant annet vil det presenteres helt ferske data om befolkningens livskvalitet. (Ill.foto: colourbox.com)
-På fjorårets konferanse sa mange at de ønsket psykisk helse som tema i år. Dermed valgte vi det. Vi lytter til folket, sier Ragnhild Storstein Spilker.
Spilker leder programkomitéen, som har jobbet frem et spennende program for Folkehelsekonferansen 2019, som går av stabelen i Oslo 15. -16. oktober. Tema er «Livskvalitet og psykisk helse - Nye perspektiver på folkehelse».
Da komiteen hadde sitt første droodlemøte i januar, kom idéen om knytte dette sammen med livskvalitet.
-Vi tenker dette passet godt. Stortingets vedtok jo i 2018 at befolkningens livskvalitet skal måles og brukes som grunnlag for utforming av folkehelsearbeidet. Samtidig har man Regjeringens vektlegging av at psykisk helse skal være en likeverdig del av folkehelsearbeidet, sier Spilker.
Hun slår fast at det ikke er noe nytt, at psykisk helse og livskvalitet er viktig for folks opplevelse av god helse.
-Men nå ser vi en mer strukturert tilnærming til dette, som måling av livskvalitet og fokuset fra myndighetene på forankring av arbeidet med psykisk helse i andre sektorer enn helsesektoren. Forankringen begynner nå å skje i barnehage, skole, arbeidsliv og frivillig sektor. Det kan se ut som vi er i et paradigmeskifte.
400 deltakere er forventet å komme på konferansen.
-Interessen for å delta er stor. Mange var tidlig ute med å melde seg på. Det tror vi handler om at årets tema fenger, men også at Folkehelsekonferansen er en viktig årlig møteplass for folkehelsearbeidere i det ganske land, poengterer Spilker, som til daglig jobber som seniorrådgiver i folkehelseinstituttet, og er styremedlem i Folkehelseforeningen.
Folkehelseforeningen er en frivillig medlemsorganisasjon som arbeider tverrfaglig for å øke forståelsen og interessen for forskning, undervisning, formidling, politikkutforming, forvaltning og praksis innen folkehelsearbeid.
-Konferansen er den viktigste arenaen for vårt arbeid. Vi ønsker at folkehelsearbeidere og interesserte fra ulike nivåer i kommuner, fylkeskommuner, frivillig sektor, næringsliv, utdanning, akademia og forvaltning kan komme sammen og få kunnskap og faglig påfyll. Her kan de utveksle erfaringer og bli inspirert, få gode idéer og knytte nye kontakter som vil bidra positivt i det daglige arbeidet, sier Spilker.
Nå gleder hun seg til å se foredragsholderne på podiet under konferansen.
-Det er vanskelig å trekke fram noen få temaer, men det blir spennende å høre Ragnhild Bang Nes presentere helt ferske data om befolkningens livskvalitet.
-Jeg er også glad for at vi har en internasjonal innleder i Jutta Lindert, som ivaretar et europeisk perspektiv og som også er en link til den europeiske folkehelseforeningen, European Public Health Association (EUPHA) som vi (Folkehelseforeningen) er medlem i.
Spilker synes det er spennende at man har fokus på sammenhengen mellom kunst og kultur, livskvalitet og psykisk helse, både i plenum og egne parallellsesjoner.
Personlig er jeg opptatt av hvordan rasisme og diskriminering påvirker livskvalitet og psykisk helse, og jeg mener at dette er tema som fortjener mye mer oppmerksomhet i folkehelsearbeidet. Jeg ser fram til å være møteleder på en parallellsesjon med dette temaet.
Hun slår fast at alt som har med medborgerskap, deltakelse, inkludering og mestring å gjøre er viktig tematikk når det gjelder konferansens tema.
-Vi er veldig fornøyd med samarbeidet vi har hatt med Folkehelseinstituttet om en egen rekke med parallellsesjoner og posterutstilling om livskvalitetsforskning.
-Jeg tror også at for-konferansen om prioritering av folkehelsetiltak i regi av Universitetet i Bergen, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet blir veldig interessant.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
– Friskliv Ung har fått meg i mye bedre fysisk form. Det er mye mer glede i livet nå, flere relasjoner og lyse dager.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?