Fra høsten 2020 tilbys ny utdanning for personer som vil bidra i tjenestene med sin egenerfaring fra psykisk helse- eller rusproblemer.
STARTER I HØST: Karl Johan Johansen (lengst t.v.), Dagfinn Bjørgen og Tora Leinan i KBT Midt er stolte over å kunne tilby 60 studiepoeng og «fagskolegrad». Det er løpende opptak frem til 10. august, og studiestart er 17. august 2020. Team-medlem som ikke var til stede da bildet ble tatt: Maya Blomstrøm. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no
STARTER I HØST: Karl Johan Johansen (lengst t.v.), Dagfinn Bjørgen og Tora Leinan i KBT Midt er stolte over å kunne tilby 60 studiepoeng og «fagskolegrad». Det er løpende opptak frem til 10. august, og studiestart er 17. august 2020. Team-medlem som ikke var til stede da bildet ble tatt: Maya Blomstrøm. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no
KBTs fagskoleutdanning for erfaringskonsulenter tar opp nye studenter for høsten 2020 helt frem til 10. august.
-Utdanningen er ment å både styrke hvordan du på en god måte kan bruke din egen erfaring til å hjelpe andre som mottar hjelp fra psykisk helse- og rustjenestene, og å gjøre erfaringskonsulenters plass og rolle i tjenestene tydeligere også for andre fagutøvere, sier leder i KBT Midt, Dagfinn Bjørgen.
Prosjektkoordinator i KBT Midt, Maya Blomstrøm, understreker at det ikke er nødvendig med høyere utdanning for å kunne søke, heller ikke videregående skole.
-Dersom man ikke har slik utdanning vil realkompetanse kunne vurderes. Foruten egenerfaring fra psykiske helseproblemer, innebærer det at man for eksempel har hatt verv eller vært aktiv i frivillige organisasjoner, sier Blomstrøm.
En stor økning de senere årene av erfaringskonsulenter som jobber i tjenestene mener han øker behovet for egne utdanninger.
-Det pågår en større endring innen tjenestene, der egenerfaring får en stadig viktigere plass og blir mer likestilt med annen fagkompetanse, sier Bjørgen.
Etter hans oppfatning tilfører erfaringskonsulentene en ny og viktig dimensjon i tjenestene.
-Sykehus og kommunale tjenester rettet mot disse målrguppene har et eget systemspråk, basert i ulike fagprofesjoner og byråkratisk språk. Habermas har vist i sin teorier forskjellen mellom systemverden og livsverdenen, det vil si at livsverden handler om hvordan vårt språk i det daglige omfavner et annet fokus og verdisett. Nå blir det større rom for dialog mellom fagprofesjonene og våre erfaringer som brukere av tjenestene, mener Bjørgen.
Utdanningen henter inspirasjon fra et lignende studium som i flere år har eksistert i Bergen. Det gir 60 studiepoeng og «fagskolegrad». Faglig ansvarlig for utdanningen, Karl Johan Johansen, forteller at det blir et nett- og samlingsbasert studium, kombinert med mye praksis.
-Halve studiet består av 30 studiepoeng veiledet praksis, mens andre halvdel er tre teoriemner på 10 studiepoeng hver, som omhandler blant annet holdninger og menneskesyn, pedagogikk rundt hvordan å bruke sin egenerfaring på en god måte, samt pasient- og brukerrettigheter og innføring i arbeidslivets spilleregler, sier han.
NOKUT har godkjent at fagskolen tar i mot 25 heltidsstudenter, og KBT Midt har av fylkeskommunen fått tilskudd til 20 av disse. I tillegg er det mulig å ta studiet på halv tid, det vil si to år, for flere. Utdanningen er landsdekkende.
-Samlingene vil primært holdes i Trondheim, men det kan også bli aktuelt å holde noen samlinger andre steder dersom det er mange av studentene som bor i for eksempel en annen større by, sier Johansen.
Han legger til at om man allerede jobber i tjenestene, så kan man søke om å få egen arbeidsplass som praksisplass.
Dersom koronatiltakene krever det, vil all undervisning foregå over nett, også de åtte obligatoriske samlingene som var tenkt i tillegg til den allerede planlagte nettbaserte undervisningen.
-Vi skal få til dette på en god måte, sier Johansen, som understreker betydningen av at studiet gir studiepoeng og kan inngå i en større akademisk grad.
-Hensikten er at utdanningen ikke skal være en blindvei, men derimot en nyttig vei videre i et utdanningsløp, sier han.
-Vårt mål er at utdanningen skal gjøre både erfaringskonsulentene og kollegene tryggere på rollen til erfaringskonsulenten, tilføyer Dagfinn Bjørgen.
Tora Leinan er medarbeider i prosjektet, og mener det ligger både en stor grad av empowerment for erfaringskonsulenter i det å få en mer solid utdanning, og at det vil endre hvordan resten av fagutøverne ser på denne yrkesgruppen.
-Erfaringskonsulentene påvirker hele utøvelsen av psykisk helsearbeid, også for andre faggrupper enn erfaringskonsulentene selv. Det vil bli en nødvendig del også av andre yrkesgruppers utdanning å lære om erfaringskonsulentenes rolle, og om hvordan å forholde seg til at man har tidligere brukere av tjenestene som kolleger, mener Leinan.
Karl Johan Johansen forteller at det er kommet mange henvendelser, og en del søknader, allerede.
-Det er tydelig at behovet er stort. Vi ønsker også å samarbeide med de fire andre regionale brukerstyrte sentrene i Norge, for eksempel i forbindelse med praksisoppfølging eller regionale samlinger, sier han.
Det vil gjøres løpende opptak til utdanningen helt frem til studiestart, som er 17. august 2020. Les mer om studiet og påmelding.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
– Friskliv Ung har fått meg i mye bedre fysisk form. Det er mye mer glede i livet nå, flere relasjoner og lyse dager.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?