-Medbestemmelse og inkludering i aktiviteter, uformelle møteplasser og samskaping i lokalsamfunnet, er like viktig som bolig.
AKTUELT: Rapporten slår fast at beboernes stemme må forstås, høres og formidles. Og omgivelser må legge til rette for relasjonell omsorg. (Ill.foto: www.colourbox.com)
AKTUELT: Rapporten slår fast at beboernes stemme må forstås, høres og formidles. Og omgivelser må legge til rette for relasjonell omsorg. (Ill.foto: www.colourbox.com)
Det konkluderer forskere fra Sintef med, i den ferske rapporten Etablering av boliger for mennesker med rus- og psykiske lidelser.
Rapporten er utarbeidet av Sintef på oppdrag av Husbanken. Den er en videreføring av rapporten Bokvalitet og verdighet-en evaluering av boliger for mennesker med rus- og psykiske lidelser (2019).
Forskerne har samarbeidet med de fire kommunene Ålesund, Steinkjer, Verdal og Levanger, for å bistå i prosessen med å etablere og videreutvikle botilbud for mennesker med rus og psykiske lidelse.
Det var flere mål med prosjektet. Man ville få innsikt i hvilke problemstillinger kommunene har når det gjelder botilbud til personer med rus- og psykiske lidelser, samt bidra til at det utvikles gode botilbud. Man ville belyse tema som kommunene er opptatt av i etableringen av tilbud til målgruppa.
I tillegg ønsket man å bidra til tverrkommunalt samarbeid og erfaringsdeling gjennom møter og samlinger.
Beboere med rus- og psykiske lidelser er ingen ensartet gruppe, men like mangfoldige som resten av befolkningen. Rapportens funn viser at det ikke finnes en løsning som passer alle. Det er viktig å ha kunnskap om beboernes behov og ønsker, og disse må naturlig nok komme fra beboeren selv.
Rapporten sier for øvrig at beboernes stemme sjelden blir hørt når kommunene skal bosette mennesker med sammensatte lidelser.
Rapporten slår fast, at for å lykkes med botilbudet for denne målgruppa, er det viktig med et godt samarbeid og en tydelig oppgave- og ansvarsfordeling mellom etater i kommunen, samt mellom kommunen, fastlege og spesialisthelsetjeneste.
Kommunen må tale med én stemme og ha et felles mål med botilbudet. Dette krever igjen en godt fundert plan (en kommuneplan og/eller en boligpolitisk handlingsplan) som er vedtatt politisk og som alle i kommunen stiller seg bak.
Forskerne sammenfatter rapporten i følgende råd:
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?