Historisk søksmål mot staten om bruk av tvang i psykisk helsevern

Historisk søksmål mot staten om bruk av tvang i psykisk helsevern

Nyhet / Publisert: 06. juli 2022.   Endret: 29. juli 2022

For første gang klages staten inn for menneskerettighetsbrudd i forbindelse med psykiatrisk tvangsbehandling i Norge. Saken går i Oslo tingrett, og avgjørelsen er ventet i uke 28.

Nesset og Eidsvik. Foto: privat

SAKSØKERE: Merete Nesset (til venstre) og Inger-Mari Eidsvik har vært utsatt for tvangsmedisinering, isolasjon og beltelegging i tvunget psykisk helsevern, og går derfor nå til sak mot staten med påstand om menneskerettighetsbrudd. (Foto: Privat)

SAKSØKERE: Merete Ness...

Merete Nesset og Inger-Mari Eidsvik har tvangserfaring fra perioden 1988-2016. De har gått til sak mot staten, ved Helse- og omsorgsdepartementet, med påstand om menneskerettighetsbrudd ved gjennomføring av tvunget psykisk helsevern. Det dreier seg i deres tilfeller om tvangsmedisinering, isolasjon og beltelegging.

– Håper dommeren lytter

Det har ifølge Nesset vært et omfattende arbeid i forkant av søksmålet:

– Denne rettsprosessen er en enorm personlig belastning, men det hadde kostet meg mer å la være, sier hun.

– Saken min er for meg bare et middel. Det handler om å stoppe en galskap. Jeg håper og tror at dommeren lytter, utdyper Eidsvik.

Føres av menneskerettighetsorganisasjon

Advokatene som bistår Nesset og Eidsvik er tilknyttet pro bono-gruppen til Psykiatri- og rettsvernutvalget i ICJ-Norge. ICJ-Norge er den norske avdelingen av International Commission of Jurists, en NGO (ikke-statlig organisasjon) med sekretariat i Genéve.

Ifølge professor Mads Andenæs, som fører saken pro bono (uten å ta seg betalt) sammen med Stine Moen og Gro Hermansen fra firmaet Føniks Advokater, er kvinnene blitt ulovlig tvangsmedisinert mer enn 100 ganger til sammen.

– Det er en veldig alvorlig beslutning med en høy terskel. Man kan ikke bare gjøre det fordi man tror det er best, sier Andenæs til nrk.no

Regjeringsadvokaten uenig

Bjarne Snipsøyr, advokat hos Regjeringsadvokaten, mener det ikke foreligger menneskerettighetsbrudd og forklarer til nrk.no at de har forståelse for at opphold i psykiatrien kan være en belastning for de som opplever det.

Han er videre tydelig på at staten er uenig i saksøkernes argumentasjon:

– Vi mener at det ikke er grunnlag for å konstatere noen menneskerettsbrudd, og at saksøkerne, som har vært i vanskelige situasjoner, har fått den hjelpen de har krav på og den hjelpen de burde, sier Snipsøyr til nrk.no

Trond Hatling

FRIVILLIGHET: Faglig rådgiver Trond Hatling i NAPHA, mener saken understreker betydningen av frivillighet som prinsipp for all behandling i psykisk helsevern. (FOTO: NAPHA/NTNU Samfunnsforskning AS)

– Tvangsforebyggende arbeid må styrkes

Faglig rådgiver Trond Hatling i NAPHA sier at dette er en viktig sak:

– Saken synliggjør de store belastningene det å bli utsatt for tvang har for den enkelte. Den understreker betydningen av frivillighet som det bærende prinsipp for all behandling i det psykiske helsevernet, sier han.

Ansvaret for å forebygge tvang ligger ikke bare hos spesialisthelsetjenesten:

– Så lenge vi har dagens lovgiving er det nødvendig med betydelig styrking av det tvangsforebyggende arbeidet, både i kommuner og i spesialisthelsetjenesten, slår Hatling fast.

Spørsmål om menneskerettigheter

Rettsforhandlingene tok plass i Oslo tingrett fra 20. til 22. juni. I første rettsrunde avgjøres det om sakene har rettslig interesse og om de er foreldet. Det vil si at det første retten tar stilling til er om saksøkerne får tilgang til å prøve den materielle delen av saken, i rettsapparatet.  

Det er svært sjelden saker som setter søkelyset på statens ansvar for konkret etterlevelse av menneskerettighetene i psykisk helsevern når rettssystemet.

Grunnleggende menneskerettigheter, inkludert beskyttelse mot umenneskelig behandling og tilgang til retten, skal gjelde alle borgere i et samfunn. 

Avgjørelsen fra Oslo tingrett er ifølge NRK ventet i uke 28.

Mer om

Nyheter Tvang og makt Menneskerettigheter

Les også

Publisert: 14/2/2023

– Konvensjonen stiller krav til at mennesker skal behandles likt og ordentlig, uavhengig av diagnoser og funksjonsnedsettelser

Publisert: 07/6/2017

Rettighetsinngripende tiltak i kommunale botilbud - en nasjonal kartlegging

Publisert: 16/8/2023

Mottok pris for langt og viktig arbeid for fremming av medbestemmelsesrett i psykisk helsevern

Publisert: 13/8/2024

Berit Vegheim og Ellen Harriet Ugelstad vant prisen til fremme av ytringsfriheten i psykisk helsevern

Publisert: 07/1/2011

Blir tildelt Livsvernprisen 2011

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 12/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Nyttig modell for kommuner som vil jobbe smart med folkehelse og ungdom

– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!

Publisert: 11/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Marius (23) i friskt driv inn i bøkeskogen og livet

– Friskliv Ung har fått meg i mye bedre fysisk form. Det er mye mer glede i livet nå, flere relasjoner og lyse dager.