Ser et enormt potensial i å gi flere med alvorlige psykiske lidelser mulighet til å jobbe

Ser et enormt potensial i å gi flere med alvorlige psykiske lidelser mulighet til å jobbe

Recoverykonferansen 2022 / Publisert: 09. september 2022.   Endret: 11. september 2022

– Vi er opptatt av at det er en menneskerett å få mulighet til å delta i arbeidslivet, få støtte til å stå i arbeidslivet og beskyttelse mot arbeidsløshet, sier Beate Brinchmann, psykologspesialist og leder ved Kompetansetjeneste for arbeid og psykisk helse (KAPH) Nordlandssykehuset.

Silbermann, Brinchmann og Stenvall

F.v. Alexandra Silbermann, erfaringskonsulent ved Kompetansetjeneste for arbeid og psykisk helse (KAPH) Nordlandssykehuset, Beate Brinchmann, psykologspesialist og leder ved KAPH Nordlandssykehuset og Barbara Stenvall, erfaringskonsulent ved KAPH Nordlandssykehuset. (Foto: Hanne Wilhelmsen Giske/NAPHA)

F.v. Alexandra Silbermann, er...

Brinchmann og to av hennes kollegaer holdt fremlegg om arbeid og helse i et recoveryperspektiv på Recoverykonferansen 2022.

Veldig mange med alvorlige psykiske lidelser utrykker at de ønsker hjelp til å finne jobb eller å hjelp til å stå i arbeidslivet, men vi vet samtidig at bare et fåtall får denne muligheten.

– Dette gapet mellom hva folk ønsker og hva vi greier bistå dem med når gode evidensbaserte tiltak finnes, er et problem, både for den enkelte med de omkostninger det gir – samt for samfunnet som helhet. Det er diskriminering og det bidrar til å underbygge den følelsen av at man ikke har en plass i samfunnet, sier Brinchmann. 

Individuell jobbstøtte (IPS)

IPS er en evidensbasert metode for å få folk tilbake i jobb. Bare i Nord-Norge er det i dag ca. 60 IPS jobbspesialister som jobber med metoden.

Alexandra Silbermann jobber som erfaringskonsulent i KAPH Nordlandssykehuset. Hun har fått erfare at IPS-metoden kan være virksom.  

– Da jeg først mottok hjelp i IPS trodde jeg at jeg skulle bli frisk — først. Jeg trodde ikke jeg kom til å jobbe før jeg var ferdig med terapien. Men det å bli ferdig i terapi var ikke gjort på et år.  

Alexandra trodde ikke på at hun kunne få til noe før hun var frisk igjen. Men hun hadde en IPS jobbspesialist som trodde på henne, og på at hun hadde ressurser utenfor det å være syk.  

Trenger å jobbe

Silbermanns kollega, Barbara Stenvall, jobber også som erfaringskonsulent i KAPH Nordlandssykehuset. Stenvall ble ung ufør og skulle ifølge statistikken aldri ha kommet tilbake til jobb. Hun klarte ikke å nyttiggjøre seg av terapien hun fikk, men startet derimot sin recoveryprosess med at hun, ved en tilfeldighet, fikk seg en jobb da hun var 34 år. Hun hadde aldri hatt en jobb før.  

– Det er kanskje lett å tenke at du skal ikke jobbe, du skal bli frisk! Men det er fult mulig å kombinere det å være syk og å jobbe. For meg er det å ha en jobb avgjørende for å ha det bra. Det kan være veldig tungt og utmattende å bare være den syke hele tiden. For vi mennesker er mer en bare syk. Viktig å se hele menneske. Noen ganger kan jobb være en pause fra alt som er vondt og vanskelig for en liten stund.  

Erfaringskompetanse mer enn ord

I KAPH Nordlandssykehuset er ikke erfaringskonsulenter og erfaringskompetanse bare ord. Det har vært et aktivt valg å få inn kompetansen.  

– Om vi skal snakke om psykisk helse og arbeid overalt, så må vi vite hva vi snakker om.  

Brinchmann påpeker at det er den enkelte selv som skal bestemme om den enkelte vil tilbake til jobb eller ei.  

– Men om vedkommende ønsker det skal man ta den motivasjonen på alvor og jobbe raskt! Det handler ikke om å være effektiv, det handler om å ta personen på alvor. I rollen min som psykologspesialist skal ikke jeg avklare noe på et grunnlag som jeg legger, avslutter Brinchmann.

Nasjonal recoverykonferanse 2022

Arrangørene bak konferansen er NAPHA, Sagatun Brukerstyrt Senter, Erfaringssentrum, kompetansesenter for brukererfaring og tjenesteutvikling (KBT), Regionalt brukerstyrt senter for Agder innen psykisk helse-RBS (ROM), Regionalt brukerstyrt senter for Midt-Norge (Vårres) og Regionalt brukerstyrt senter Nord-Norge (Bikuben). 

Temaside

Mer om

Recovery Erfaringskonsulenter Erfaringskompetanse Ips Arbeid og psykisk helse

Les også

Publisert: 03/5/2019

Erfaringskonsulent mot ukjent mål

Publisert: 11/6/2019

Erfaringskonsulenter - en yrkesgruppe for fremtiden?

Publisert: 15/11/2021

– La erfaringskonsulenter slippe å stå alene. Ansett flere

Publisert: 27/5/2022

– Vi må slutte å sammenligne andres ytre med vårt indre 

Publisert: 28/4/2023

Recoveryorientert språkguide er nå oversatt og tilgjengelig på norsk

Aktuelt
Publisert: 03/4/2025
Fagartikkel

Puster seg friskere på kurs i Melhus

Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 12/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Nyttig modell for kommuner som vil jobbe smart med folkehelse og ungdom

– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!

Publisert: 11/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Marius (23) i friskt driv inn i bøkeskogen og livet

– Friskliv Ung har fått meg i mye bedre fysisk form. Det er mye mer glede i livet nå, flere relasjoner og lyse dager.