Det sier Line Bruvoll. Sammen med kollegaene Kai Knutsen, Espen Myrvåg, Berit Aasestrand og Alex Nakken utgjør hun teamet av erfaringskonsulenter i rus og psykisk helsetjenestene i Ålesund kommune.
ERFARINGSKONSULENT-TEAMET: – Det er alltid kjekt å få skryte litt av seg selv, og vi er ganske stolte at vi har fem erfaringskonsulenter i Ålesund, sier erfaringskonsulent Line Bruvoll (nummer. tre f.v.). Her sammen med kollegaene (f.v.) Espen Myrvåg, Kai Knutsen og Berit Aasestrand. (Alex Nakken var ikke til stede da bildet ble tatt). (Foto: Hanne Wilhelmsen Giske)
ERFARINGSKONSULENT-TEAMET: – Det er alltid kjekt å få skryte litt av seg selv, og vi er ganske stolte at vi har fem erfaringskonsulenter i Ålesund, sier erfaringskonsulent Line Bruvoll (nummer. tre f.v.). Her sammen med kollegaene (f.v.) Espen Myrvåg, Kai Knutsen og Berit Aasestrand. (Alex Nakken var ikke til stede da bildet ble tatt). (Foto: Hanne Wilhelmsen Giske)
Erfaringskonsulentene fra Ålesund presenterte arbeidet og teamet sitt på konferansen "Sterkere sammen" i Oslo 7.-8. november 2023.
"Sterkere sammen" er en årlig nasjonal konferanse for erfaringskonsulenter, arbeidsgivere og relevante forskere som er dedikert til å styrke samarbeidet, nettverk og erfaringsdeling i feltet.
Konferansen arrangeres i regi av Erfaringssentrum, Høyskolen i Innlandet, Sagatun Brukerstyrte Senter, Rusfeltets hovedorganisasjon og NAPHA.
– Vi i teamet er et lavterskel tilbud, så det er ingen henvisning eller vedtak til oss. Vi jobber også på ettervern og det er kanskje det som er litt unikt med oss – at vi jobber innenfor alle tiltakene i virksomheten psykisk helse og rus. Vi er ikke i stedet for, men i tillegg til og kan følge enkeltpersoner fra start til slutt.
Den første erfaringskonsulenten i Ålesund kommune begynte i 2016, og fra ganske tidlig av ble det avgjort at erfaringskonsulentenes arbeid ikke skulle defineres som helsehjelp.
– Det betyr at vi kom oss unna journalføring og det er vi veldig glade for, sier Bruvoll.
Dette er et omdiskutert valg, men Bruvoll forklarer det ut fra at mange av personene, som erfaringskonsulentene møter, trekker seg tilbake om ting skal nedskrives. Også mange pårørende ønsker at det ikke skal registreres at de tar kontakt med erfaringskonsulentene. Noen kan ha hatt dårlige erfaringer med helseapparatet eller det kan dreie seg om misforståelser om for eksempel samtykke og taushetsplikt.
– Å være en brobygger inn til de andre tjenestene er en av våre ansvarsområder. I tillegg driver vi med informasjons- og holdningsarbeid, samt den usagte forståelsen i likepersonsamtaler, sier Bruvoll.
Ruben Barstad er miljøterapeut i ambulerende rusteam i Ålesund kommune og han og hans team jobber også tett og mye sammen med erfaringskonsulentene. Barstad mener også at det har vært en viktig faktor at erfaringskonsulentene ikke fører journal og mer tid til direkte brukerkontakt.
– Det fjerner terskelen for mange som ikke ønsker å registreres i offentlige helsejournaler med rusavhengighet.
Barstad og hans team jobber sammen med erfaringskonsulentene på flere områder, både direkte inn mot enkeltbrukere og på gruppenivå, samt med saksdrøfting, erfaringsutveksling og informasjonsarbeid ut til andre tjenester. Barstad har svært god erfaring med samarbeidet, og de ansatte i det ambulerende rusteamet kommer ofte i kontakt med personer som tidligere har vært i kontakt med erfaringskonsulentene.
– De har gitt folk tro på at det finnes en tjeneste som kan romme den enkeltes behov og tilrettelegge oppfølgingen så godt som mulig til den enkelte.
Barstads team kan også tipse personer, som ønsker å kunne få likepersonsamtaler fra noen som kan forstå hva de gjennomgår, om å møte erfaringskonsulentene.
– Dette gjelder også en stor andel av de pårørende vi er i kontakt med, de setter vi i kontakt med erfaringskonsulentene for pårørende.
Barstad forteller at de opplever erfaringskonsulentene som en likeverdig part i oppfølgingstjenesten: at det blir en helt naturlig flyt i samarbeidet og at både fagansatte og erfaringskonsulentene bruker hverandres kompetanse på lik linje. Når det gjelder taushetsplikt og samtykke foregår dette, fra erfaringskonsulentenes side, alltid skriftlig. De deler kun informasjon som den enkelte har gitt de lov til å dele videre.
Erfaringskonsulent-teamet skal kunne tilby sine tjenester uavhengig av om de de møter får behandling fra andre tjenester.
– Vi er i tillegg til og ikke i stedet for andre tjenester, sier Bruvoll.
Det er ingen tidsbegrensning på hvor lenge folk kan benytte seg av erfaringskonsulentene, men de ønsker å bidra til at personene også vil ta imot helsehjelp.
– Vi jobber med å knekke myter om helseapparatet, ved å gi riktig informasjon om hva det innebærer å motta helsehjelp av forskjellige typer.
Barstad bekrefter at erfaringskonsulentene har bidratt til at mange som i utgangspunktet har vært skeptisk til kontakt med det ambulante rusteamet virker å ha lettere for å ta kontakt med erfaringskonsulentene, noe som igjen har ført til at de likevel har gått med på å få oppfølging av det ambulerende rusteamet.
– Erfaringskonsulentene er svært flinke til å fremsnakke tjenestene i oppfølgingstjenesten.
Erfaringskonsulent-teamet har mye likepersonsamtaler og har en base som ikke ser ut som et kontor. Bruvoll tror det også bidrar til å gjøre det litt lettere å få i gang samtaler. Alt av møbler til lokalene har erfaringskonsulentene fått fra pårørende, familie og frivillige. Men erfaringskonsulentene sitter som sagt ikke bare på kontoret, de er også ute i gatene og rusler og oppsøker enkeltpersoner og pårørende der de måtte befinne seg.
– Vi jobber også med informasjon om systemet og lovverket. Vi er ikke jurister, men vi bruker mye Lovdata, sier Bruvoll.
– Samt spør kollegaer, påpeker kollega og erfaringskonsulent Kai Knutsen.
Erfaringskonsulentene i Ålesund har også mye pårørendesamtaler, da det er mange som etterspør det. Og de har drevet noen grupper for pårørende – men da i samarbeid med fagpersoner i kommunen.
Erfaringskonsulentene i Ålesund jobber også på systemnivå.
– I Ålesund kommune skal det, i utvikling av alle nye tjenester, sitte en erfaringskonsulent i arbeidsgruppa, sier Knutsen. Og det har det nyeste tilskuddet til erfaringskonsulent-teamet også fått erfare på kroppen. Erfaringskonsulent Espen Myrvåg har jobbet i tjenesten i et knapt år og har opplevd å bli litt “kastet ut i det”, blant annet gjennom å måtte delta i arbeidsgrupper på tvers i kommunen.
– Men de arbeidsgruppene er fine da. Det å treffe arbeidskollegaer og samarbeidspartnere, som barnevern og statlige tjenester, og få litt innsikt i våre egne tjenester, det har vært en fordel, sier Myrvåg.
Kai Knutsen forteller også at de har drevet med refleksjonsmøter. I refleksjonsmøtene sitter det en erfaringskonsulent og snakker med de andre fagpersonene.
– Det kan for eksempel være psykiatri-boligene våre, og så kan det komme opp spørsmål som: “Hvordan omtaler vi brukerutstyr? Sier vi at de setter et skudd?” Det handler om terminologien vi bruker. Det viktigste for en god relasjon er å snakke samme språk. Det er litt holdningsarbeid rett og slett, for det handler om hvordan man møter folk. Hvordan man møter noen som kanskje skulle ha krøpet inn døra og ikke klart å gå, og det har vært nyttig.
Erfaringskonsulentene har reist rundt til tjenestene i kommunen for å delta på refleksjonsmøtene.
– Det er mye som har forandret seg, etter vi startet med disse møtene. Fra hvordan folk i tjenestene før har følt redsel for forskjellige personer, for eksempel i hjemmesykepleien. Og vi erfaringskonsulenter, vi er blitt tatt imot med åpne armer på disse rundene våre i kommunen.
I all tjenesteutvikling i Ålesund kommune skal det være med en erfaringskonsulent. Det vil si at de er med på det meste.
– Nå skal jo mye omorganiseres og planlegges, så vi kan ikke stå stille.
Erfaringskonsulentene har også vært inn i arbeidet med som for eksempel den ruspolitiske handlingsplanen i kommunen.
– Brukermedvirkning er grunnmuren vår. Alt vi sier og gjør skal være forankret i det.
Ved oppstarten tilbake i 2016, hvor Kai Knutsen ble ansatt som den første erfaringskonsulenten i kommunen visste verken kommunen eller han hvordan erfaringskonsulenten best burde jobbe.
– Så da vi startet vi med med å reise rundt i Norge å høre hvordan andre har gjort det. Vi spurte brukere og samtlige kollegaer, av hva de trodde det var og hva de trengte fra det. Vi hengte opp grålapper, som alle måte skrive og legge inn gulelapper på.
Grunnen var at de ville at alle skulle føle et eierskap til erfaringskonsulenten(e). At alle skulle bli hørt og ha en mening, og føle en tilhørighet til det.
– Her i Ålesund føler vi ikke noe “oss og dem”. Grunnlaget for det tror jeg er at de ble tatt med i starten, og at vi jobbet lenge med det. I de første to årene reiste vi rundt, og så tilbake for å jobbe med kollegaene våre. Jeg var på alle stedene i kommunen, og jeg var der gjerne over tid. De så de hvordan jeg jobbet og hvordan jeg kommuniserte med folk. De så nytten.
Line Bruvoll forteller at de fem erfaringskonsulentene jevnlig diskuterer saker.
– Vi diskuterer hva vi skal vi gjøre. Hva skal vi ikke skal gjøre, også støtter vi hverandre.
Hvis det er noen av erfaringskonsulentene som har en dårlig dag eller en vanskelig case, kan de snakke med en kollega som forstår og vet hva de snakker om.
– Vi har settinger der vi har snakket klokka ti på kvelden, vi har grått og pratet sammen, forteller Knutsen.
– Å stå alene å rope hjelper det ikke, men om du har noen som “backer” deg får du litt flere gjennomslag, påpeker Bruvoll.
Knutsen forteller at de i Ålesund har hatt veldig mange innom i erfaringskonsulent-stillingene opp gjennom årene.
– Om det er vi som ikke har vært gode nok til å få de inn i jobben, eller om personene er uvisst. Vi har hatt problemer med å finne personer som fungerer i jobben. Vi har hatt personer som ikke har klart å forstå hvor vennegrensa går for eksempel, hvor man skal tenke på seg selv, og hvordan man skal ta imot en ny person.
– Nå føler jeg at vi har et team som virkelig fungerer, er samkjørt og støtter hverandre.
Myrvåg nikker bekreftende.
– Jeg har jobbet noen år som den eneste erfaringskonsulenten. Å komme inn i et team er noe helt annet. Et team der vi har fokus på erfaringskonsulentrollen.
Det har vært mye fokus på tilgjengelighet og gatenærhet i Ålesund kommune, og Barstad mener at et av suksesskriteriene for bruken av erfaringskonsulenter i kommunen er at de har funnet de riktige personene med de riktige holdningene som er trygge i rollene sine.
– Erfaringskonsulentene har fått bruke tid på å bygge opp tilbudet sitt på en måte som treffer målgruppen og de har fått vist seg tilliten verdig fra personene de bistår.
Barstad forteller at det også har vært nyttig, fra kollegaenes side, å få et større innblikk i hvordan livet i aktiv rus har føltes på kroppen. Det har vært med på å sette ting i perspektiv for alle som jobber inn mot brukergruppen i kommunen, og det setter samtidig fingeren på hvor man bør sikte inn innsatsen først.
– Det er også svært nyttig å få pårørendeperspektivet til noen som selv har vært nær pårørende til noen med utfordringer knyttet til rus, avslutter Barstad.
Erfaringskonsulentene fra Ålesund presenterte arbeidet og teamet sitt på konferansen "Sterkere sammen" i Oslo 7.-8. november 2023.
"Sterkere sammen" er en årlig nasjonal konferanse for erfaringskonsulenter, arbeidsgivere og relevante forskere som er dedikert til å styrke samarbeidet, nettverk og erfaringsdeling i feltet.
Konferansen arrangeres i regi av Erfaringssentrum, Høyskolen i Innlandet, Sagatun Brukerstyrte Senter, Rusfeltets hovedorganisasjon og NAPHA.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?