Musikkterapi ulikt fordelt i landet

Musikkterapi ulikt fordelt i landet

Nyheter / Publisert: 10. november 2023.   Endret: 17. januar 2024

Mens helseforetakene på vestlandet har musikkterapeuter i mange av sine avdelinger i psykisk helsevern, er musikkterapi sjelden prioritert i landsdelene Midt- og Nord-Norge. Dette kan skyldes vilje, men også kunnskap om musikkterapi og tilgang på kompetanse, mener styreleder i Polyfon.

Randi-Luise Møgster, viseadministrerende direktør ved Haukeland universitetssjukehus og leder for Polyfons styringsgruppe

HELHETLIG BEHANDLING: – Musikkterapeuter er helt avgjørende å ha med på laget for å nå målet, sier Randi Luise Møgster (FOTO: Ragnhild Krogvig Karlsen/NAPHA). 

HELHETLIG BEHANDLING: – Musik...

Randi Luise Møgster er ikke i tvil.

– Vi må ha det, ikke bare tenke på det og vurdere det! Musikkterapi er evidensbasert og bør ha en plass i helhetlig behandling.

Møgster er viseadministrerende direktør ved Haukeland universitetssykehus (Helse Bergen HF) som har satset stort på musikkterapi i behandlingstilbudet. Hun leder også styringsgruppen for Polyfon. Akkurat i dag har hun rollen som konferansier, og med bøylemikrofon og smil gir hun ordet videre og en plass på scenen til flere tydelige stemmer – og toner. Nyttig helsearbeid i nye tider er tema for årets Polyfonkonferanse, 9. november, 2023. Gottfried Greve åpnet med det grunnleggende:

Musikk er ikke bare til glede og underholdning, men en kilde til helse og livsmestring, sa Gottfried Greve, viserektor ved Universitet, i åpningstalen til konferansen.

Hvordan musikkterapi kan bidra til å løse samfunnsutfordringer fremover står på agendaen og auditoret Mimes Brønn ved Høgskolen på Vestlandet er fullsatt. 

Attraktiv, men skjevt fordelt

– Der musikkterapi tilbys, blir det svært etterspurt! bekrefter Viggo Krüger, forskningsleder ved GAMUT – Grieg akademiets senter for musikkterapiforskning ved Universitet i Bergen, i et av innleggene i plenum.

Men, til tross for både etterspørsel og evidens, er tilbud om musikkterapi svært ujevnt fordelt i landet. Vi vet at det er musikkterapeutene er sjeldne, nærmest ikke-eksisterende i helseforetak og kommunale tjenester i Midt- og Nord-Norge, sammenlignet med andre landsdeler.

– Musikkterapeuter ved alle avdelinger

– I psykisk helsevern i Bergen jobber musikkterapeuter ved alle DPS ’ene, ved de lukkete avdelingene og ved ROP-enheten, sier Randi-Luise Møgster.

Da pålegget fra departementet om medisinfrie tilbud i psykisk helsevern kom i 2015, valgte Helse Bergen å styrke den psykososiale behandlingen med musikkterapi som en viktig brikke.

– Musikkterapi er en evidensbasert metode, og musikkterapeuter har likeverdig kompetanse som psykolog, psykiater, sosionom, ergoterapeut og fysioterapi. De var helt avgjørende å ha med på laget for å nå målet, sier Møgster.

Som ringer i vann

Siden 2017 har de gradvis økt antallet musikkterapeuter og innlemmet dem i tverrfaglige behandlingsteam. Nå teller de rundt 16 stillinger. De er i divisjon for psykisk helsevern, i avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering og i barne- og ungdomsklinikken, altså både innenfor somatikk og psykiatri.

Og det har spredt seg videre i regionen!

Flere helseforetak i region vest, som Helse Fonna og Helse (fyll ut) har ansatt musikkterapeuter, og i Bergen har også kommunen gjort det.

– Vi mener det er en naturlig del av helhetlig behandling. Det er så viktig å oppleve mestring og tilhørighet når du er i en tilfriskningsprosess.

Hvorfor så ulikt?

Hun tror det er flere årsaker til at tilbud om musikkterapi er så skjevt fordelt i landet.

– All endring krever ledelsesforankring og en solid kunnskapsbase. Innsikt og viljen til å prioritere det må være der. Her er vi så heldige å ha et kompetansemiljø i ryggen. Vi har vært med i en kunnskapsklynge (Polyfon) fra starten. Det har vært en viktig støtte.

Utdanning i øst, sør og vest

Utdanning i musikkterapi finnes ved Norges musikkhøgskole i Oslo, ved Grieg-akademiet i Bergen,  ved ved Ansgar Høgskole i Kristiansand en utdanning i musikk og helse, men ikke i de andre landsdelene.

Løsninger og håp

Viggo Krüger, som forsker på musikkterapi, ser for seg økt samskaping mellom aktørene i feltet, for å få musikkterapi inn som en integrert del av helse- og omsorgstjenestene flere steder:

Det er rett og slett urettferdig at evidensbasert musikkterapi, som hjelper mennesker å koble seg på samfunnet gjennom å utnytte egne ressurser, er så urettferdig fordelt i helse- og omsorgsforetakene, sier han.

Randi-Luise Møgster øyner håp. Tiden er moden:

– Det å ha fokus på Recovery og lete etter menneskers iboende ressurser - det som gir helse og livskvalitet - har heldigvis en mye større plass enn det det har hatt tidligere, sier hun.

Tøffe, men viktige prioriteringer

– I en hverdag der vi må prioritere, må vi selvfølgelig veie de elementene opp mot hverandre. Men musikkterapi er evidensbasert og anbefalt, blant annet i Nasjonal faglig retningslinje ved psykoselidelser, og etter min mening en naturlig del av behandling innenfor en rekke tjenester avslutter Møgster.

 

 

 

Polyfonkonferansen 2023

Polyfonkonferanse er årlig, nasjonal konferanse for musikkterapi. Det er en møteplass for inspirasjon, kunnskapsformidling og erfaringsdeling. Den samler utøvere, brukere av tjenestene, ledere, fag- og tjenesteutviklere og forskere.

Polyfonkonferansen 2023, 9. november hadde tema Nyttig helsearbeid i nye tider. Konferansen foregikk i Bergen. Dagen før, 8. november ble det en fagdag om Musikkterapi i FACT Ung. 

Polyfonfestival med konsert 8. november med utøvere og band fra Gjenklangfestivalen. 

 

Temaside

Mer om

Nyheter Musikkterapi Likeverdige tjenester Livskvalitet Integrerte tjenester Spesialisthelsetjenesten

Les også

Publisert: 26/7/2023
Praksiseksempel

– Musikkterapi gir nye muligheter for recovery-orientert praksis

Publisert: 11/6/2020

Ny håndbok gir hjelp til implementering av musikkterapi

Publisert: 17/1/2024

– Bør kommunene ta over DPS-ene? Spør IS 24/8- forfatter Solveig Ose

Publisert: 07/10/2020

Befolkningsundersøkelse om livskvalitet i 2020

Publisert: 05/11/2021

Nedgang i opplevd livskvalitet under pandemien

Publisert: 08/1/2021

Sammenheng i tjenestene - hvordan opplever brukerne det?

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 24/3/2025
Arbeid og psykisk helse

– Jeg ville aldri oppnådd å bli lærling i en elektrikerbedrift uten Skar-prosjektet

– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey

Publisert: 12/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Nyttig modell for kommuner som vil jobbe smart med folkehelse og ungdom

– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!