Folkehelsepolitikk skal forebygge ensomhet og sosial utstøting

Folkehelsepolitikk skal forebygge ensomhet og sosial utstøting

Omtale av stortingsmelding / Publisert: 25. august 2016.   Endret: 01. september 2020

Ensomhet er en samfunnsutfordring. I den nye folkehelsemeldingen er tiltak for å forebygge ensomhet og fremme psykisk helse fremhevet som viktig politikk fremover.

Sosial utstøting oppgave for folkehelsearbeid, Folkehelsemeldingen 2014/15

ENSOMHET - EN FOLKEHELSEUTFORDRING: Mange opplever å holdes utenfor eller mangler et nettverk. Både blant barn, unge, eldre og mennesker midt i livet rammes mange psykisk på denne måten. FOTO:  Ole Tolstad/tolstad.com.

 

ENSOMHET - EN FOLKEHELSEUTFOR...

Regjeringen vil mobilisere til samarbeid for å forebygge ensomhet, og blant annet ta initiativ til en satsing på informasjon i samarbeid med frivillige organisasjoner. Folkehelsemeldingen - mestring og muligheter (2014-2015) gir et grunnlag for dette.

Sosial støtte eller sosial utstøting?

Sosiale nettverk har betydning for helsen, først og fremst fordi det bidrar til sosial støtte. Det innebærer å få kjærlighet og omsorg, bli aktet og verdsatt og å tilhøre et fellesskap med gjensidige forpliktelser.

Helse- og levekårsundersøkelser fra Statistisk sentralbyrå viser at lite sosial kontakt øker risikoen for ensomhet. Sosial utstøting er derfor en sentral utfordring, som kan ramme både individer og grupper.

Sosial utstøting er derfor en sentral utfordring, enten det rammer enkeltindivider eller hele grupper. Dette oppleves av barn som forhindres fra å delta i aktiviteter på grunn av foreldres fattigdom og det kan oppleves av innvandrere som av ulike grunner ikke deltar i det norske samfunnet. Psykiske lidelser og rusproblemer kan også føre til sosial utstøting. Personer med svekket helse og dårlige levekår har mindre sosial kontakt enn resten av befolkningen. Dette kan du lese mer om i rapporten Deltaking, støtte, tillit og tilhørighet fra SBB fra 2015 der det er gjort en analyse med  utgangspunkt i SSBs levekårsundersøkelser.

Ensomhet blant ungdom

Både sosial støtte og gode nettverk er viktig for å forebygge helseproblemer. Regjeringen vil bidra til utvikling av gode nærmiljø og legge til rette for at alle skal kunne delta i sosiale aktiviteter. Alle barn og unge skal ha mulighet til å delta i minst en fritidsaktivitet. Regjeringen vil videreutvikle og styrke tilskuddordningene som eksisterer for å bidra til dette.

Folkehelsemeldingen tar opp problemstillingene at mange ungdommer mangler fortrolige venner.

Den siste nasjonale Ungdata-rapporten fra NOVA (2016), som har hentet inn svar fra flere hundre tusen ungdommer, viser at spesielt unge jenter synes å være plaget av ensomhet, symptomer, mobbing og manglende skoletrivsel. 

Ensomhet midt i livet

Ensomhet og mangel på sosial støtte er også en utfordring hos voksne. Selv om folk er minst ensomme midt i livet, er det mange som av ulike grunner mangler nettverk også i denne fasen. Regjeringa framhever frivillige organisasjoners rolle. De skal utvikle aktiviteter som fremmer sosiale nettverk, enten mellom enkeltmennesker eller grupper i lokalsamfunnene. Det kan bidra til å forebygge eller komme seg ut av ensomhet. Deltagelse i arbeidslivet er også sentralt. Det gir sosialt samvær, mestring, tilhørighet og mening i tilværelsen. Helse- og levekårsundersøkelsene viser at det å bo sammen med noen, ha god helse og høy utdanning beskytter mot ensomhet.

Ensomhet blant eldre

I følge rapporten er ensomhet mer utbredt blant eldre enn blant yngre. Blant personer over 80 år oppgir omtrent tre av ti at de er ensomme. Sviktende helse, tap av nære personer, arbeid og venner kan føre til ensomhet. Det er risiko for angst og depresjon, som igjen vil kunne påvirke helse- og funksjonsevne. Regjeringen vil legge til rette for at flere eldre skal kunne være fysisk aktive og komme seg ut i fellesskap med andre. De framhever de frivillige organisasjonene. Disse kan nå inn til personer med svake nettverk og skape lavterskeltilbud i tillegg til å rekruttere eldre til å delta i frivilllighetsarbeid.

Les hele Folkehelsemeldingen - mestring og muligheter

 

 

Folkehelsemeldingen 2014-15 bilde
St.Meld 19. Folkehelsemeldingen - Mestring og muligheter. 2014/15.

Kommenter:

Mer om

Ensomhet Folkehelse Frivillighet Offentlige publikasjoner Helsefremming og forebygging

Les også

Publisert: 04/11/2020

Vanskelig å forebygge ensomhet

Publisert: 16/9/2020

-Målet er nulltoleranse for mobbing her på stedet

Publisert: 21/4/2023

– Frivillighet kan dekke flere behov enn hjelpeapparatet rekker

Publisert: 12/3/2025

Nyttig modell for kommuner som vil jobbe smart med folkehelse og ungdom

Publisert: 05/5/2014

Anbefaler nordmenn å sitte mindre stille

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 24/3/2025
Arbeid og psykisk helse

– Jeg ville aldri oppnådd å bli lærling i en elektrikerbedrift uten Skar-prosjektet

– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey

Publisert: 12/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Nyttig modell for kommuner som vil jobbe smart med folkehelse og ungdom

– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!