Kommunerusprisen 2015 er tildelt Mestringsenheten i Sandnes, som er et samarbeid mellom rus og psykisk helse og som vektlegger brukermedvirkning og god tilgjengelighet.
PRISVINNERE: Dagrunn Sømme (t.v.), Bente Lyse og Trude Lønning fra Mestringsenheten i Sandnes kommune etter å ha mottatt Kommunerusprisen 2015 fra Trondheims ordfører Rita Ottervik. FOTO: Sandnes kommune.
PRISVINNERE: Dagrunn Sømme (t.v.), Bente Lyse og Trude Lønning fra Mestringsenheten i Sandnes kommune etter å ha mottatt Kommunerusprisen 2015 fra Trondheims ordfører Rita Ottervik. FOTO: Sandnes kommune.
-Dette er en stor anerkjennelse av det arbeidet vi har gjort gjennom flere år for å utvikle tjenester innen psykisk helse og rus i tråd med brukeres behov og kommunale og nasjonale føringer.
Det sier leder for Mestringsenheten i Sandnes, Trude Lønning, til napha.no.
Prisen på 30 000 kroner ble delt ut av ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, under en stor ruskonferanse med 650 deltakere 22. april.
Mestringsenheten driver blant annet egen kafé, har ulike aktivitets- og fritidstilbud, og tilbyr mestringskurs basert på mindfulness.
18 norske kommuner var nominert til Kommunerusprisen 2015. Juryen vektlegger blant annet at Mestringsenheten i Sandnes er et samarbeid mellom rus og psykisk helse.
-Hva tror du er hovedgrunnen til at dere fikk prisen?
-Systematisk arbeid gjennom flere år hvor med stor vekt på brukerinvolvering, gjennom bruker- og pårørendeforum, rådgivere med brukererfaring, ansatte med brukererfaring og daglige tilbakemeldinger fra våre brukere og pårørende, samt mestringsfokus, sier Lønning.
Hun forteller at verktøyet Brukerplan har vært sentralt i arbeidet med forbedringer helt siden 2005.
-Rusfeltet har brukt resultatene fra brukerplan aktivt både i forhold til boligutfordringer, barn som pårørende og aktivitet. Kommunen har utarbeidet boligsosial handlingsplan, ruspolitisk handlingsplan og plan for psykisk helsearbeid. Vi jobber utifra behov fra brukere, men også i tråd med nasjonale føringer, sier hun.
I tillegg til høy grad av brukermedvirkning har Mestringsenheten lagt vekt på kjerneverdier som tilgjengelighet, tilpassede tjenester, høy kompetanse og fleksible ansatte.
– Det nye med disse rådene er at vi setter de ulike nivåene av medvirkning i en direkte sammenheng.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?