I Sandnes får mennesker med depresjon og angst hjelp til å bli sine egne terapeuter. Opplegget er nå tilgjengelig for alle i et nytt hefte.
BASERT PÅ DET SOM FUNKER: -Vi har laget kurset selv, basert på blant annet hva vi ser funker i individualterapi, sier Marit Mørch Jacobsen og Stig Erlend Midtgård i Rask psykisk helsehjelp Sandnes. Foto: Roald Lund Fleiner/napha.no.
BASERT PÅ DET SOM FUNKER: -Vi har laget kurset selv, basert på blant annet hva vi ser funker i individualterapi, sier Marit Mørch Jacobsen og Stig Erlend Midtgård i Rask psykisk helsehjelp Sandnes. Foto: Roald Lund Fleiner/napha.no.
-Vi har holdt på i et år, og er nå på det nittende kurset. Vi introduserer kognitiv metode i forhold til depresjon, angst og søvn. Tilbakemeldingene er svært gode, forteller Marit Mørch Jacobsen og Stig Erlend Midtgård.
De er begge kognitive terapeuter i Rask psykisk helsehjelp Sandnes, som har laget heftet Tankens kraft. Fordi det ikke er gruppeterapi, men derimot ren undervisning, kan de ta i mot store grupper på 15-20 personer og holde hyppige samlinger.
-Sandnes er med sine 74 000 innbyggere den nest største kommunen som tilbyr Rask psykisk helsehjelp i Norge. Kommunen har samme antall terapeuter som andre kommuner med under halvparten så mange innbyggere. Vi var derfor nødt til å tenke nytt, sier Marit Mørch Jakobsen.
Også pårørende og andre samarbeidspartnere kan delta.
-Deltakerne forteller ikke om seg selv på kursene, så det er ikke er noen taushetsbelagte ting som kommer frem, forklarer Midtgård.
De to ser det som en stor fordel at pårørende kan delta.
-Pårørende kan i verste fall være med på å opprettholde angstplager. Hvis de får riktig kunnskap kan de i stedet støtte opp på riktig måte, sier Mørch Jacobsen.
Hun nevner som eksempel at en person med angst ofte har noen triks for å kontrollere eller dempe angsten, som kan innebære at han eller hun ringer pårørende for å roe seg ned.
-Man blir avhengig av å ringe. Klarer man i stedet å stå i situasjonen vil man oppleve at angstanfallet går over, sier Midtgård.
Han forteller om ektefeller som blir oppgitt fordi ingenting fungerer.
-Vi kan bidra til at de forstår mer hva det innebærer å ha angst. Det er ikke farlig å svette eller å få hjertebank. Hvis man klarer å ri av ubehaget og stå i det til det går over av seg selv, så er mye gjort. Det er generelt dårlig kunnskap om angst og søvn i befolkningen. Mange sier at de lærer noe nytt på kursene, sier Midtgård.
Deltakerne lærer at gjentatte eksponeringer for det man har angst for er det som hjelper. Det overordnede målet i kognitiv terapi er at man skal bli sin egen terapeut.
-Brukerne har konkrete hjemmeoppgaver, der de bruker verktøy for mestring av depressiv tenkning, atferdsaktivering, kontroll over grubling og bekymring samt tilbakefallsplan, sier Mørch Jacobsen.
I kurset legger de vekt på enkelt språk.
-Det skal være såpass enkelt og folkeopplysende at mannen i gata kan skjønne det, sier Midtgård.
De understreker at dette ikke er en standardpakke.
-Vi har laget kurset selv, basert på blant annet hva vi ser funker i individualterapi, sier de.
488 henvendelser har Rask psykisk helsehjelp Sandnes fått det året de har eksistert. 79 prosent av disse var i målgruppen, som er personer mer lettere til moderat angst, depresjon og søvnproblemer. Et tett og godt samarbeid med fastlegene mener de to er en nøkkelforklaring for hvorfor de treffer såpass riktig.
-Fastlegene har vært veldig flinke til å hjelpe oss med å sile ut de riktige. Vi har invitert oss inn på lunsjmøter med fastleger fra starten av. Det er ofte de som anbefaler folk å ta kontakt, selv om det ikke kreves noen henvisning for å kontakte oss.
Hver tredje eller fjerde uke starter de opp et nytt kurs. Dermed slipper folk å vente lenge.
-Er du for eksempel på vei til å falle ut av jobb, så kommer du raskt på kurs og kan holde deg i jobb. Ved å ha store grupper og hyppige kurs så kan flere få den kunnskapen som er viktig for alle, uten at vi sklir utenfor rammene våre, sier de.
De ser også en stor gevinst av at mange har fått kurset, når de senere møter en del av dem i terapi.
-Alle har fått en basispakke, så når de går i videre terapi kan vi hele tiden si husker du tilbake til det du lærte på kurset. De starter da terapien med et godt grunnlag, mener Midtgård og Mørch Jacobsen.
Som barn ble Kine Solend utsatt for overgrep. De fysiske og psykiske symptomene hennes ble likevel ikke sett i sammenheng.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?