Landets over 200 erfaringskonsulenter og medforskere innen psykisk helse- og rustjenestene får nå en egen interesseorganisasjon, kalt Erfaringssentrum.
HOLDER STYREPLASS ÅPEN: Hver gang styret i interesseorganisasjonen Erfaringssentrum møtes vil de holde en styreplass åpen for de som ønsker å komme inn og påvirke. Det øvrige faste styret er fra venstre Miranda Sulejmanova, Ronny René Nielsen, Morten Brodahl, Elin Rudshaug, Monika Landsverk og Torbjørn Mohn-Haugen. FOTO: Erfaringssentrum.
HOLDER STYREPLASS ÅPEN: Hver gang styret i interesseorganisasjonen Erfaringssentrum møtes vil de holde en styreplass åpen for de som ønsker å komme inn og påvirke. Det øvrige faste styret er fra venstre Miranda Sulejmanova, Ronny René Nielsen, Morten Brodahl, Elin Rudshaug, Monika Landsverk og Torbjørn Mohn-Haugen. FOTO: Erfaringssentrum.
-Bedre arbeidsforhold, kompetanseheving og erfaringsdeling blir de tre hovedsatsingene våre, sier leder Torbjørn Mohn-Haugen.
Organisasjonens nettside erfaringssentrum.no skal etter planen lanseres i november.
Selv jobber Mohn-Haugen som erfaringskonsulent i Bydel Gamle Oslo. Han ser behov for å jobbe samlet for interessene til det stadig økende antallet mennesker med egenerfaring fra psykisk helse- og rusproblemer som jobber i tjenestene.
-Vi skal inngå et samarbeid med Fagforbundet, for å styrke lønnsvilkår, skape egen stillingskode flere steder i landet, og bistå i interessekonflikter som det har vært en del av, sier han.
Han ser det som veldig spennende at det blir flere og flere erfaringskonsulenter.
-En del sitter i 20 prosent-stillinger i en kommune, og kan føle seg alene. Det er viktig at vi får en god oversikt, kan bistå med opplæring der det er behov, og at disse får muligheten til å møtes, sier han.
Lønnsforhold blir viktig for organisasjonen å jobbe med.
-Lønnsforholdene er veldig sprikende for erfaringskonsulenter, fra 300 000,- til 500 000,- i årslønn for full stilling. Det er et uoversiktlig landskap. Hele erfaringskonsulent-landskapet er uoversiktlig, så Erfaringssentrum håper å bidra til mer ordende forhold, sier Mohn-Haugen.
For å styrke kompetansen blant erfaringskonsulenter ønsker Erfaringssentrum blant annet å samarbeide med Erfaringskompetanse, NAPHA og andre sentrale miljøer.
-Vi tenker oss en gruppe på 8-10 personer, der vi sammen lager gode kurs og ser hva som finnes av slikt fra før nasjonalt og internasjonalt. Det er viktig for oss i Erfaringssentrum å samarbeide med alle gode krefter. KBT har hatt et kurs, som flere har sagt er veldig bra. Det finnes en Medarbeider med brukererfaring-utdanning i Bergen, som er bra og har holdt på lenge, men det er lokalt, sier han.
De ønsker å styrke unge erfaringskonsulenter.
-Vi har fått med Miranda Sulejmanova som jobber på Ung Arena Oslo. En av hennes oppgaver vil være å få flere unge erfaringskonsulenter rundt omkring i landet. Sånn kan vi styrke bruken av ung til ung-metodikk der unge erfaringskonsulenter møter unge mennesker som har psykiske problemer. Jeg har vært involvert i å utvikle et kurs for unge erfaringskonsulenter i Oslo, sammen med Fylkesmannen i Oslo og Akershus, og Korus Oslo. Dette håper vi blir en bra pilot som kan spres til andre deler av landet, sier han.
Erfaringssentrum vil ha fokus på å være en transparent organisasjon, med stor takhøyde for nye ideer.
-For oss er det viktig å samarbeide med alle gode krefter. Vi tror på et godt samarbeidsklima mellom alle aktører på feltet. Det er også viktig for oss å få input fra erfaringskonsulenter i hele landet. Det er en av grunnene til at vi har en helt åpen styreplass. Så på hvert styremøtet vil den første som melder seg få lik stemmerett som de som sitter i styret. Vi vil ha fokus på å være en transparent organisasjon med stor takhøyde for nye ideer. For rundt omkring i landet sitter det masse fantastiske folk med genuint engasjement og gode ideer til hvordan vi kan forbedre tjenestene sammen, og hvordan vi kan styrke erfaringskonsulentenes stilling i Norge, sier Torbjørn.
Erfaringssentrum vil også bidra til å skape lokale, regionale og nasjonale nettverk for erfaringskonsulenter.
-Vi kommer i tillegg til å ha en nasjonal konferanse i året for erfaringskonsulenter, forteller han.
På Gardermoen 16.-17. november samles erfaringskonsulenter, brukerorganisasjoner og arbeidsgivere, på Sterkere sammen-konferansen 2017. Konferansen arrangeres av Helsedirektoratet i samarbeid med deres brukerpanel, som heter Bruker-rop.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?