Sandnes kommune slo sammen Housing First med oppsøkende FACT-team for å gi bedre tilbud til mennesker med både rus- og psykiske problemer.
GODT MOTTATT: -Det har bare vært positive tilbakemeldinger på at mennesker som strever med å bo nå følges opp av FACT-teamet, sier Dagrunn Sømme, avdelingsleder i Mestringsenheten i Sandnes kommune. FOTO: Møyfrid Kjølsdal/napha.no arkiv.
GODT MOTTATT: -Det har bare vært positive tilbakemeldinger på at mennesker som strever med å bo nå følges opp av FACT-teamet, sier Dagrunn Sømme, avdelingsleder i Mestringsenheten i Sandnes kommune. FOTO: Møyfrid Kjølsdal/napha.no arkiv.
-Brukerne av Housing First er så dårlige, og vi så at vi ikke klarte å gi de et godt nok tilbud bare ved å gi dem Housing First-oppfølging. I FACT-teamet er det en psykiater, som kan ta medisinske vurderinger, sier avdelingsleder i Mestringsenheten i Sandnes kommune, Dagrunn Sømme.
Sandnes har hatt Housing First i fem år. I juni 2016 fikk de også FACT-team, og hadde på forhånd bestemt seg for å slå de to sammen. Gjennom å koble de to teamene sammen til ett team som heter FACT, mener hun at kommunen har klart å tette et hull som tidligere var trøblete.
-Utfordringen som Housing First-team var at vi måtte argumentere for hvorfor disse skulle få helsehjelp i spesialisthelsetjenesten. Nå har vi spesialistkompetansen i eget team. Psykiateren kommer i kontakt med brukerne våre, og får tatt vurderinger på blant annet endringer i medisiner og innleggelser, sier hun.
I Sandnes har de erfart at det er flere likheter mellom Housing First og FACT enn ulikheter.
-Det å jobbe med bolig i en helhetlig sammenheng gjør at folk kan bli mer klar for å motta andre tjenester. Vi opplever at kompetansen FACT-teamet har forsterker Housing First-jobbingen, sier Sømme.
-Det har bare vært positive tilbakemeldinger på at mennesker som strever med å bo nå følges opp av FACT-teamet, legger hun til.
Blant inspirasjonskildene til sammenslåingen var FAFO-forsker Inger Lise Skog Hanssen, som i en evaluering av Housing First stilte spørsmål ved om det kunne hjulpet på bostabiliteten til brukerne å få koblet psykisk helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten tettere på Housing First. I Sandnes var også målgruppen for Housing First og FACT den samme, det vil si såkalte ROP-pasienter som både har psykisk helse- og rusproblemer.
-Vi så ikke noe poeng for en mellomstor kommune som Sandnes å ha to ulike team rettet mot samme målgruppe, forteller Sømme.
Teamet jobber nå for å få ansatt psykolog.
-Det vil bli enda bedre. Det er behov for en del traumebehandling som vi i dag ikke har kompetanse på, og som vi håper å få gjennom en psykolog. Vi har lyst ut stilling fire ganger, vi finner bare ikke tak i psykolog som vil jobbe ute i kommunen hos oss. Nå skal vi prøve igjen etter jul, sier hun.
– Det nye med disse rådene er at vi setter de ulike nivåene av medvirkning i en direkte sammenheng.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?