Korsang som hjelp til bedring for mennesker med psykiske helseproblemer krever god tilrettelegging, og ledere med både musikalsk og relasjonell kompetanse, viser ny studie.
-Progresjon mot et godt musikalsk resultat, som for eksempel en konsert, er viktig for deltakernes mestringsopplevelse, sier Arve Almvik (t.h). FOTO: Anne Kristiansen Rønning/napha.no
-Progresjon mot et godt musikalsk resultat, som for eksempel en konsert, er viktig for deltakernes mestringsopplevelse, sier Arve Almvik (t.h). FOTO: Anne Kristiansen Rønning/napha.no
-Det er ikke bare å sette i gang og synge Grieg flerstemt. Man må bygge stein på stein, og ta utgangspunkt i at deltakerne skal oppleve mestring og trivsel hele veien, sier prosjektleder, NAPHA-rådgiver og forsker ved Nord Universitet, Arve Almvik, til napha.no.
Nylig fikk han og de andre forskerne som driver korsangprosjektet «Syng deg friskere» publisert en artikkel i tidsskriftet Scandinavian Psychologist. 11 av 19 deltakere, som alle har psykisk helseutfordringer, ble intervjuet i studien.
-Progresjon mot et godt musikalsk resultat, som for eksempel en konsert, er viktig for deltakernes mestringsopplevelse. Dette krever både god musikalsk kompetanse og relasjonelle ferdigheter hos leder, sier Almvik.
Sangpedagog og korleder Grete Daling forklarer til psykologisk.no hvordan timene begynte med oppvarmingsøvelser. Avspenning, pusteøvelser, stemmebruk, rytmikk og konsentrasjon stod sentralt i oppvarmingen. Etter hvert begynte de å øve inn et repertoar, med fokus på å komme frem til et musikalsk produkt ganske fort.
Forskerne understreker at forskningen er for lite omfattende til å fastslå at korsang har positiv effekt på psykisk helse.
-Jeg vil likevel si at vi har nok materiale til å kunne anbefale at det prøves ut som et tiltak, sier Arve Almvik til psykologisk.no.
Han mener at det i psykisk helsetjenestene er begrenset hva som tilbys ved siden av medisinering og samtaler.
-Folk blir bedre på ulike måter, og jeg tenker det er behov for mer mangfold i helsetjenestene. Det finnes en del aktivitetstilbud, men lite musikk og sang, sier han til nettsiden.
For at andre skal kunne lære av erfaringene med Syng deg friskere har forskerne laget en digital håndbok.
-Den vil være nyttig for kommuner som vil satse på korsangtilbud som en del av lavterskeltjenestene for personer med psykiske helseplager, eller kortilbud rettet mot målgruppen i regi av Norges korforbund, sier Grete Daling til Nord Universitets nettside.
Håndboka får du tak i ved å kontakte Arve Almvik eller Grete Daling.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?