Lanserte nettsiden Mad in Norway for å endre psykisk helsefeltet i Norge

Lanserte nettsiden Mad in Norway for å endre psykisk helsefeltet i Norge

Publisert: 13. desember 2019.   Endret: 15. desember 2019

-Vi tror framtiden ligger i sosiale og relasjonelle tilnærminger som fremmer menneskerettigheter, humanisme, fellesskap og åpen dialog, sier initiativtaker Birgit Valla.

Birgit Valla lanserer Mad in Norway

LANSERTE NETTSTED: Psykolog Birgit Valla leder det nye nettstedet Mad in Norway. Her fra lanseringen på Litteraturhuset i Oslo 6. desember. FOTO: Mad in Norway

LANSERTE NETTSTED: Psykolog B...

6. desember var hun med på å lansere nettstedet Mad in Norway, som omtaler seg som en partipolitisk, økonomisk og religiøst uavhengig plattform.  

Betydningen av livsopplevelser

-Målet er å bidra til å forandre psykisk helsetjenestene slik at de handler ut fra en forståelse av at både god og dårlig psykisk helse springer ut av våre livsopplevelser, i kombinasjon med den vi er som person. Vekten må ligge på å forstå belastninger enkeltmennesker har erfart som hovedårsaker til psykiske problemer. Helsetjenesten må derfor være mer opptatt av å se og jobbe med mennesket i de omgivelsene man lever livet sitt, enn av å kartlegge og behandle symptomer med bruk av medisiner som om psykiske problemer var løsrevet fra livet man lever, mener Valla.

Hun forteller at hun helt fra hun var nyutdannet har hatt utallige samtaler med personer som har opplevd bedring, både på tross av og på grunn av tilbudet de har fått fra psykisk helsetjenestene.

-Det ble tidlig klart for meg at det er noe grunnleggende galt med måten vi tilnærmer oss psykiske helseproblemer, og at det må finnes bedre måter å hjelpe. Jeg oppdaget etterhvert også at ulike bruker- og fagmiljøer over hele verden stilte seg de samme spørsmålene, sier Valla.

Felles ønske om endring

Mad in Norway er del av et internasjonalt nettverk, som ble startet i USA etter at journalisten Robert Whittaker i 2002 ga ut boka Mad in America. Boka hevder at blant annet den farmasøytiske industrien har bidratt til å villede samfunnet til en overdreven tro på medisiner som løsning på psykiske helseproblemer. Magasinet Discover utpekte Mad in America til en av årets beste vitenskapelige bøker i 2002, og Whittaker har også vært finalekandidat til Pulitzer-prisen for sitt journalistiske arbeid om psykiatrisk forskning. Han er i dag leder for nettstedet Mad in America, som har forgreninger både i Europa, Sør-Amerika og Asia. 

-Mad in Norway består av mennesker med egenerfaring fra psykiske helseproblemer, deres pårørende, fagutøvere og forskere innen psykisk helse. Alle har det til felles at de har tatt til orde mot det å forstå psykiske uhelse som et problem som løses best med medisiner, og som ønsker endring av tjenestene, sier Valla.

Utfordre og vise alternativer

Hun leder nettstedet Mad in Norway. Her publiseres artikler som presenterer metoder for behandling av psykiske helseproblemer bygget på humanistiske, dialogiske og recoverybaserte prinsipper.

-Vi vil publisere artikler som utfordrer den påståtte evidensen for bruk av psykofarmaka, og vise alternativer, sier Valla.

Som tidligere leder for Stangehjelpa i Hedmark er hun blant annet kjent for å ha bygget opp en kommunal psykisk helsetjeneste rettet mot alle aldersgrupper og alle typer psykisk helseutfordringer. Stangehjelpa baserer tilbudet sitt på systematisk innhenting av tilbakemeldinger fra brukerne om hva som fungerer og ikke, og endrer tjenestene i tråd med disse tilbakemeldingene.

Redaksjonen i Mad in Norway

Redaksjonen i Mad in Norway, under lanseringen på Litteraturhuset i Oslo 6. desember. FOTO: Mad in Norway

Mer om

Nyheter Recovery Erfaingskompetanse Åpen dialog i nettverksmøter Samhandling

Les også

Publisert: 22/6/2018

Nytt etterutdanningstilbud: Recovery og sosiale nettverk

Publisert: 11/3/2022

Undervisningsfilmen «Mikrofonen i øredobben»

Publisert: 26/6/2013

Hjulpet av tillit og samhandling

Publisert: 14/6/2019

Vil bevise at brukerstøttet åpen dialog virker

Publisert: 15/6/2019

Møte med Harlene Anderson - en ledestjerne for dialog

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 24/3/2025
Arbeid og psykisk helse

– Jeg ville aldri oppnådd å bli lærling i en elektrikerbedrift uten Skar-prosjektet

– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey

Publisert: 12/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Nyttig modell for kommuner som vil jobbe smart med folkehelse og ungdom

– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!