Sandnes presenterte forebyggingsarbeid i europeisk nettverk

Sandnes presenterte forebyggingsarbeid i europeisk nettverk

Praksiseksempel / Publisert: 23. mars 2022.   Endret: 03. januar 2024

Sandnes er en foregangskommune på recovery, helhetlige tjenester og forebyggende arbeid. Derfor ble Mestringsenheten invitert av EUCOMS til å presentere arbeidet sitt for et europeisk publikum.

Youtube play overlay
maxresdefault

RECOVERY: I dette webinaret kan du lære om hvordan Mestringsenheten i Sandnes er organisert, og hvordan de jobber forebyggende og recovery-orientert.

RECOVERY: I dette webinaret k...

The European Community Mental Health Service Providers Network (EUCOMS) er et nettverk hvor lokalbaserte psykiske helsetjenester møtes for å dele erfaringer og lære av hverandre.

Tidligere i år var Mestringsenheten i Sandnes tema for et av nettverkets webinarer. Der fortalte de om hvordan de har organisert arbeidet sitt og hvordan de jobber forebyggende.

– Jeg blir stolt av Sandnes, og alle de gode folka som jobber der. At EUCOMS sier til «hele Europa» at det Sandnes gjør er riktig, gir oss håp om at det er mulig å få til å endre måten vi møter personer med psykisk helse- og rusutfordringer på i landet vårt, sier faglig rådgiver Gretha Helen Evensen i NAPHA.

Forebygging på tre nivåer

Fra 16-minuttersmerket i videoen forteller Elisabeth Høyland og Aud Bø fra Mestringsenheten om hvordan psykisk helse- og rustjenesten i Sandnes er bygget opp, og hvordan de jobber forebyggende på tre nivåer:

  • Forebygging for å unngå forverring og opprettholde funksjonsnivå for innbyggere som opplever psykisk helse- og rusutfordringer
  • Forebygging i form av støtte til de som opplever begynnende utfordringer
  • Forebygging i et folkehelseperspektiv

Alle tilbudene til enheten befinner seg på et av nivåene. Felles for alle nivåene er bruk av tilbakemeldingsverktøy, erfaringskonsulenter og åpen dialog i nettverksmøter som verktøy for å fremme brukermedvirkning og recovery.

Et helhetlig tilbud

I webinaret får man et eksempel på hvordan det går an å bygge opp en sammensydd tjeneste basert på evidensbaserte modeller som for eksempel FACT-team, Rask psykisk helsehjelp og Housing First.

– Andre kommuner får her et eksempel på hvordan en kommune kan gi et helhetlig tjenestetilbud til innbyggerne sine, med en tydelig forankring i recovery som verdigrunnlag, sier Evensen.

Mye å lære

Evensen ønsker at folk går inn og følger webinaret, og diskuterer i egen enhet/kommune hva de har hørt og sett, og hva de eventuelt kan ta med seg. Selv om det foregår på engelsk og er rettet mot et internasjonalt publikum, kan det være mye å hente også for oss i Norge:

– Sandnes er jo en helt vanlig norsk kommune, som har fått det så godt til at Europa ønsker å lære av dem, sier hun.

At recovery er fundamentet, er noe som preger hele tjenesten – selv navnet. Verdier og språkbruk er ifølge Evensen noe de i Sandnes er spesielt gode på:

– De er konsekvent på bruk av ord og begreper som henviser til verdiforankringa deres. Begrepet innbygger i stedet for bruker er et eksempel. Mestring og utfordring i stedet for behandling og symptom på sykdom, er andre eksempler, sier hun.

Recovery College

I tillegg til presentasjonen fra Høyland og Bø, får du i webinaret høre mer om hvordan man i Sandnes jobber med musikkterapi. Du får også høre fra erfaringskonsulenter, og du får høre mer om Jæren recovery college, som tilbyr støtte til innbyggerne sine recoveryprosesser og bidrar til å øke recoverykompetanse for de som ønsker det.

Evensen roser kommunen for å ha vært en sentral part i etableringa av nettopp recovery-colleget på Jæren:

– Sandnes har forstått at det må til en endring av holdninger på mange nivåer, for å få til et lokalsamfunn som støtter recovery. Jæren recovery college er jo et tilbud til innbyggerne i blant annet Sandnes, både de som tilbyr og mottar tjenester og andre, sier hun.

 

Oppdatering 24.3: Opprinnelig sto det i artikkelen at Jæren recovery college bidro til å forberede folk på å kunne bli erfaringskonsulenter. De har pr. i dag ingen kurs som er spesifikt rettet mot det.

Gretha Helen Evensen, faglig rådgiver i NAPHA
Temaside

Mer om

Praksiseksempler Helsefremming og forebygging Recovery Internasjonalt arbeid Webinar Samhandling Fit Helhetlige tjenester Sandnes Rogaland

Les også

Publisert: 26/4/2016

Sandnes kommune - nytenkende og utviklingsorientert

Publisert: 08/12/2021
Praksiseksempel

Steinvor fra Sandnes kommune har begynt å tenke radikalt

Publisert: 29/3/2021
Boligsosialt arbeid

– Housing First er en gavepakke for FACT

Publisert: 20/1/2022
Praksiseksempel

Sandnes kommune arrangerer kurs i selvhevdelse for kvinner med minoritetsbakgrunn

Publisert: 16/9/2021

Hvordan lykkes med bruk av FIT i FACT-team? 

Publisert: 05/11/2015

Veileder for recoveryorientering av praksis

Aktuelt
Publisert: 22/4/2025
Praksiseksempel

Sju tips frå Telemark om korleis nabokommunar kan samarbeide om arbeid og psykisk helse

Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 24/3/2025
Arbeid og psykisk helse

– Jeg ville aldri oppnådd å bli lærling i en elektrikerbedrift uten Skar-prosjektet

– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey

Publisert: 12/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Nyttig modell for kommuner som vil jobbe smart med folkehelse og ungdom

– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!