Miljøvaktmester Joakim Ingvaldsen er nyansatt i psykisk helse-teamet i Averøy kommune

Miljøvaktmester Joakim Ingvaldsen er nyansatt i psykisk helse-teamet i Averøy kommune

Praksiseksempel / Publisert: 28. april 2023.   Endret: 03. januar 2024

– Det er viktig for meg å bygge gode relasjoner, og det hjelper det praktiske arbeidet meg med. Jeg er svært glad for å ha fått denne jobben!

joakim

AKTUELT: -Jeg er miljøarbeider, samtalepartner og til praktisk hjelp. Det er en god kombinasjon, sier Joakim Ingvaldsen, miljøvaktmester i Averøy kommune. Han jobber tett med boligansvarlig i tildelingsenheten, og samarbeider også med vaktmestertjenesten i kommunen. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)

AKTUELT: -Jeg er miljø...

Det sier Joakim Ingvaldsen, som er utdannet sosionom og nyansatt miljøvaktmester i tjenesten for psykisk helse/ rus i Averøy kommune. Jobben er en prosjektstilling for inntil fire år. Han begynte i stillingen i mars 2023.

Målgruppen er ROP-brukere som bor i kommunale boliger, trenger hjelp til å finne bolig eller har andre utfordringer i sin bosituasjon.
Kristi Garte, fagleder for psykisk helse i Averøy kommune, forteller dette om hvorfor de bestemte seg for å ansette miljøvaktmester i kommunen.

Mer fra Averøy kommune på napha.no:

Stort udekt behov for boliger

– Averøy kommune har utfordringer i det boligsosiale arbeidet. Brukergruppa har ofte behov for sammensatte tjenester, alt fra flytting til praktisk bistand og samtaler. Vi har ønsket oss en miljøvaktmester, som kan bistå med dette, og da Statsforvalteren lyste ut prosjektmidler til lokalt rusarbeid, søkte vi, sier Garte.

Hun forklarer at kommunen har et stort udekt behov for boliger, både med og uten bemanning, for mennesker med psykiske lidelser og rusutfordringer.

Vil øke boevne

– Vi har en del beboere i småhus og andre kommunale boliger, som vi yter tjenester til. Tidligere har ofte vaktmestertjenesten ringt oss, fordi de ikke har sluppet til med å gjøre det nødvendige. Vedlikehold av boliger har vært vanskelig på grunn av dette, sier Garte.

Hun håper nyansettelsen kan bidra her og synes det lover bra så langt.
– Vi ble veldig glade, da vi fikk tilsatt en miljøvaktmester. Klarer vi å øke brukernes boevne, kan vi også styrke mulighetene våre på det private markedet. Kanskje kan det også hjelpe oss til å få tak i flere boliger for brukerne etter hvert.

Spekter av oppgaver

Miljøvaktmesteren starter hver arbeidsdag med et morgenmøte, sammen med de andre i psykisk helse- og rustjenesten i kommunen. Stillingen innebærer et spekter av oppgaver.
– Jeg hjelper personer som trenger det i bosituasjonen sin, både med det praktiske og gjennom samtaler, forteller Ingvaldsen.

– Jeg kan bidra i å skrive og følge opp søknader, for eksempel om kommunal bolig eller om å bytte bolig, eller om økonomisk stønad.

– Og jeg kan ha en hjelpende hånd om de skal flytte, eller ut på ulike aktiviteter. Skal de til et offentlig kontor, som tannlege og lege, eller på butikken for å handle, kan jeg følge dem. Jeg hjelper dem også med praktiske gjøremål, som snømåking, skifte lyspærer og liknende.

En annen type relasjon

Flere av brukerne er med i KBK (Kristiansund Fotballklubb) sitt gatefotballag. Her er han en støttespiller
– Det er veldig artig. Jeg trener litt sammen med laget, men spiller ikke kamper. Jeg er med og kjører og henter, til trening og kamp.

– Relasjonene vi skaper på denne måten, er noe helt annet enn det en får til på et kontor. Det viktige er det sosiale. Å gjøre noe artig sammen. Når en har det fellesskapet, kan det oppstå en tillit som igjen har andre gode ringvirkninger, poengterer Ingvaldsen.

Miljøarbeider i alle situasjoner

Å jobbe lavterskel passer han godt.
– For brukerne blir jeg vel en ganske «ufarlig» hjelper. For meg som menneske er det også veldig givende å jobbe slik. Når jeg er med dem i hverdagslige, kommer vi gjerne i prat om andre ting også.

– Og det at jeg kommer hjem til dem, er viktig. Folk senker guarden når de er hjemme.

Tålmodighet

Det mest utfordrende i jobben så langt, er tida.
– Jeg skulle gjerne vært flere plasser samtidig, for det er mye som skjer. Å planlegge sammen med brukerne, kan være utfordrende. Ting skal helst skje med en gang. Jeg prøver å være fleksibel.

– Samtidig må jeg sette grenser og forklare at det ikke er sånn at jeg alltid kan komme, med en gang. Det har de forståelse for.

Ønsker å få bygd boliger med base

Brukerne er mellom 20 og 70 år. Ingvaldsen ser ressurser i dem alle.
– De har sine styrker og svakheter, det ser jeg klarere, jo bedre kjent vi blir, og det er spennende å prøve å hjelpe dem med å få brukt ressursene de har, sier Ingvaldsen, som også er med i boligsosialt utvalg i kommunen.

– Vi har et ønske om å få bygd boliger med base til denne gruppen, og jobber nå med å selge det inn til politikere og administrasjon. Tanken er at dette skal inn i den boligsosiale planen for Averøy kommune, som nå skal revideres.

 

 

Averøy kommune
  • 5828 innbyggere
  • Kystkommune i Møre og Romsdal
  • Psykisk helse består av et tverrfaglig sammensatt team på åtte ansatte, inkludert kommunepsykolog.
  • Enheten har blant annet følgende tilbud: Mestringssenteret Ung (fra 16 år - 40 år) og for voksne. Kognitivt team. Assistert selvhjelp.
  • Samarbeider med FACT Kristiansund. Driver også med IMR (Illness management recovery).

 

Temaside

Mer om

Bolig Boligsosialt arbeid Praksiseksempler God hjelp i et brukerperspektiv Rusproblem og psykisk lidelse Relasjoner Aktivitet og fritid Aktivitet og fritid Små kommuner Averøy Møre og romsdal

Les også

Publisert: 21/4/2023

Averøy kommune satser på forebyggende arbeid, og erfaringskonsulenten er sentral

Publisert: 20/4/2023

Små kommuner drar nytte av nettverksarbeid innen psykisk helse og rus i Møre og Romsdal

Publisert: 18/4/2024

– Vi håper GO2 vil gi et trygt nabolag for alle som bor her

Publisert: 21/10/2021

Gatefotball gir aktivitet og mening

Publisert: 09/4/2024

MUST i Møre og Romsdal jobber for å gi innbyggere retten til et anstendig liv

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss