– Vonde liv kan snu seg til det bedre, når en får oppleve tillit. Utallige historier vitner om det, sier Kjell Torstein Hagen. Mobbing og utenforskap, pårørende og ufrivillig skolefravær var tema på årets Bli sett-konferanse på Storefjell.
AKTUELT: – Jeg håper at konferansen kan inspirere og bevisstgjøre, og gi deltakerne en slags verktøykasse, som de kan bruke i sin hverdag, enten man er bruker, pårørende eller fagperson, sier Kjell Torstein Hagen fra Gol. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
AKTUELT: – Jeg håper at konferansen kan inspirere og bevisstgjøre, og gi deltakerne en slags verktøykasse, som de kan bruke i sin hverdag, enten man er bruker, pårørende eller fagperson, sier Kjell Torstein Hagen fra Gol. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
-Mobbing og utenforskap
-Ufrivillig skolefravær
-Å reise seg etter tøffe utfordringer
Rundt regnet 100 brukere, pårørende og fagfolk fra Viken, Vestland og Innlandet var til stede på årets Bli sett-konferanse. Publikum fikk høre historier fra personer som har følt mobbing og utenforskap på kroppen, og deres vei ut av håpløshet.
Det som særpreger Bli sett-konferansen, er det ubetingede brukerfokuset. Her er det brukerne selv som forteller sine historier. De mer helsefaglige vinklingene er i mindretall.
Bli-sett-konferansen har blitt arrangert åtte ganger.
– Tidligere het den «Hvordan møte mennesker med psykiske utfordringer og avhengighet», der man de første årene tok for seg historiene til både pårørende og brukere, hver sin dag, forteller Hagen, som er fra Gol, og er initiativtaker til konferansen.
– Dette er det andre året tittelen er «Bli sett-konferansen». Vi tenker det er en fin betegnelse, som favner kjernen i det aller viktigste.
Hagen forteller selv at han har vært dypt inne i rus og kriminalitet.
– Det begynte med mobbing, ble til utenforskap, psykiske plager, rus og kriminalitet. Nå ønsker jeg å nå ut til de som har vært i samme, eller som er i samme livssituasjon som jeg en gang var. Jeg vil hjelpe folk ut av rusen og kriminaliteten. Det er mulig. Jeg har driti meg ut så mange ganger i samme bygd, men har klart å reise meg og gjøre noe ut av livet mitt. Du må tro på deg selv, og du må ha noen som kan tro på deg, når du ikke klarer det selv.
Hans mål er at konferansen skal være en faglig arena, men også et fristed der både brukere og pårørende skal få dele bekymringer, tanker og opplevelser.
– Det er masse å bli inspirert av og å lære, på programmet i år. Målet har alltid vært å få samhandling mellom fag og erfaring, og der er målsettingen enda større i år enn tidligere. Og det er flott å se bred deltakelse, både fra Viken, Vestland og Innlandet, sier han.
Konferansen i år kunne skilte med flere sterke innlegg, mange fra brukere som delte erfaringer:
I tillegg holdt Marianne Smith Magelie (daglig leder i foreningen Ett slag av gangen, ESAG),innlegg, sammen med samarbeidspartner i Kriminalomsorgen, Hans Tvedte. ESAG er en ideell og livssynsnøytral organisasjon som har som formål å støtte golfklubber som ønsker å tilby aktiviteter for mennesker med rusavhengighet, psykiske utfordringer, lovbrytere, løslatte, ungdommer utenfor og minoritetsgrupper.
Målsetningen er å skape et aktivitetstilbud som gir fysisk aktivitet, sosial utvikling, mangfold og integrering, samt inkludere elementer som matservering og arbeidstrening. ESAG samarbeider med relevante kommunale enheter og golfklubber og har et partnerskap med Norges Golfforbund.
– Flere elementer kan være nøkler for å få flere ut av kriminaliteten og rusen, sier Hagen.
– Mobbing og utenforskap er dessverre høyaktuelt nå, og i mange tilfeller grunnen til at så mange faller utenfor samfunnet. Det som er avgjørende i de fleste tilfeller er å bli sett, hørt og forstått. Jeg håper at konferansen kan inspirere og bevisstgjøre, og gjerne gi deltakerne en slags verktøykasse, som de kan bruke i sin hverdag, enten man er bruker, pårørende eller fagperson.
Samarbeidspartnere for arrangementet i år var Gol kommune, Hallingdal fotballklubb, Ett slag av gangen, SPoR, Odd-Pod, Selvhjelp Hallingdal, RIO, Klessentralen Halden, Metalheads against bullying og Rusettervernet i Sogn og Fjordane. Konferansier var Hågen Haugrønningen.
-Mobbing og utenforskap
-Ufrivillig skolefravær
-Å reise seg etter tøffe utfordringer
Tirsdag 25. mars 2025 åpnet Nord Universitet det tverrfaglige forskningssenteret, Prep-Child, som har barn og unge i fokus.
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
– Friskliv Ung har fått meg i mye bedre fysisk form. Det er mye mer glede i livet nå, flere relasjoner og lyse dager.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?