Bli sett-konferansen samlet brukere, pårørende og fagfolk i Viken, Vestland og Innlandet 

Bli sett-konferansen samlet brukere, pårørende og fagfolk i Viken, Vestland og Innlandet 

Konferanse / Publisert: 02. november 2023.   Endret: 02. november 2023

– Vonde liv kan snu seg til det bedre, når en får oppleve tillit. Utallige historier vitner om det, sier Kjell Torstein Hagen. Mobbing og utenforskap, pårørende og ufrivillig skolefravær var tema på årets Bli sett-konferanse på Storefjell.

Kjell hagen

AKTUELT: – Jeg håper at konferansen kan inspirere og bevisstgjøre, og gi deltakerne en slags verktøykasse, som de kan bruke i sin hverdag, enten man er bruker, pårørende eller fagperson, sier Kjell Torstein Hagen fra Gol. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)

AKTUELT: – Jeg håper at...

Rundt regnet 100 brukere, pårørende og fagfolk fra Viken, Vestland og Innlandet var til stede på årets Bli sett-konferanse. Publikum fikk høre historier fra personer som har følt mobbing og utenforskap på kroppen, og deres vei ut av håpløshet.

Det som særpreger Bli sett-konferansen, er det ubetingede brukerfokuset. Her er det brukerne selv som forteller sine historier. De mer helsefaglige vinklingene er i mindretall.

Favner kjernen

Bli-sett-konferansen har blitt arrangert åtte ganger.

– Tidligere het den «Hvordan møte mennesker med psykiske utfordringer og avhengighet», der man de første årene tok for seg historiene til både pårørende og brukere, hver sin dag, forteller Hagen, som er fra Gol, og er initiativtaker til konferansen.

– Dette er det andre året tittelen er «Bli sett-konferansen». Vi tenker det er en fin betegnelse, som favner kjernen i det aller viktigste.

Hagen forteller selv at han har vært dypt inne i rus og kriminalitet.

– Det begynte med mobbing, ble til utenforskap, psykiske plager, rus og kriminalitet. Nå ønsker jeg å nå ut til de som har vært i samme, eller som er i samme livssituasjon som jeg en gang var. Jeg vil hjelpe folk ut av rusen og kriminaliteten. Det er mulig. Jeg har driti meg ut så mange ganger i samme bygd, men har klart å reise meg og gjøre noe ut av livet mitt. Du må tro på deg selv, og du må ha noen som kan tro på deg, når du ikke klarer det selv.

Mange sterke innlegg

Hans mål er at konferansen skal være en faglig arena, men også et fristed der både brukere og pårørende skal få dele bekymringer, tanker og opplevelser.

– Det er masse å bli inspirert av og å lære, på programmet i år. Målet har alltid vært å få samhandling mellom fag og erfaring, og der er målsettingen enda større i år enn tidligere. Og det er flott å se bred deltakelse, både fra Viken, Vestland og Innlandet, sier han.

Konferansen i år kunne skilte med flere sterke innlegg, mange fra brukere som delte erfaringer: 

  • Hanne Lunde fra Medvandrerne Lunde har vært gjennom en lang kamp med rus, vold, selvskading og kriminalitet, men er nå rusfri, turleder for Medvandrerne i Hallingdal og erfaringskonsulentstudent ved KBT Fagskole.
  • Andrine Kristine Olsen, låtskriver og erfaringskonsulentstudent ved KBT Fagskole. Delte sin historie om å ha vært rusfri i syv år etter et tøft liv fra barndommen og frem til 2019.
  • Leif Munkelien fra Metalheads Against Bullying holdt foredrag om mobbing, senskader av mobbing, hvordan en kan stoppe mobbing.
  • Svein Arild Spencer fortalte om hva mobbing førte til i voksen alder. Delte sin erfaring med kompleks posttraumatisk lidelse på grunn av mobbing, selvmordsforsøk og følelsen av å aldri strekke til.
  • Eirik Nesset snakket om et liv på flukt etter vold og drapsforsøk i nære relasjoner, og kampen mot angst. Han delte hvordan dette førte til et liv som mobber og bølle.
  • Liam Indsetviken delte sin historie om en trøblete barndom og oppvekst, hvordan han ble tilknyttet et høyreekstremt og kriminelt miljø og kom i fengsel. Han jobber nå i Drammen kommune, som miljøarbeider innenfor Ung kultur, og er en positiv rollemodell for andre.
  • Magnus Jackson Krogh holdt standupforedraget Jævelungen, der han tok opp tabuer som janteloven, psykisk uhelse og veien til drømmen.
  • Fabia, skoleelev, snakket om å ha egenerfaring innen ufrivillig skolefravær.
  • Malgorzata, mor med egenerfaring, snakket om å være pårørende innen ufrivillig skolefravær.
  • Pål Berger, erfaringskonsulent med 15 års erfaring, delte refleksjoner fra eget liv og verdien av å være i aktivitet.
  • Gøran Espedal holdt foredrag om livets oppturer og nedturer, fra han var ung, til han ble minerydder og etter hvert likhus-spesialist, med diagnosen PTSD. Han fortalte hvordan han lever med diagnosen.
  • Ronny Rene Raveen er en tidligere politimann som har overlevd et liv som rusavhengig og Han har bygget opp et nytt liv og deler sin unike historie og erfaringer gjennom foredraget «Kokain og Blålys».
  • Eysteinn Udberg fra Rusettervernet i Sogn og Fjordane var til stede for å snakke om konsekvenser av å leve et rusfritt liv, etter å ha vært en destruktiv avhengig.

Tilbyr aktiviteter

I tillegg holdt Marianne Smith Magelie (daglig leder i foreningen Ett slag av gangen, ESAG),innlegg, sammen med samarbeidspartner i Kriminalomsorgen, Hans Tvedte. ESAG er en ideell og livssynsnøytral organisasjon som har som formål å støtte golfklubber som ønsker å tilby aktiviteter for mennesker med rusavhengighet, psykiske utfordringer, lovbrytere, løslatte, ungdommer utenfor og minoritetsgrupper.

Målsetningen er å skape et aktivitetstilbud som gir fysisk aktivitet, sosial utvikling, mangfold og integrering, samt inkludere elementer som matservering og arbeidstrening. ESAG samarbeider med relevante kommunale enheter og golfklubber og har et partnerskap med Norges Golfforbund.

Gi en verktøykasse

– Flere elementer kan være nøkler for å få flere ut av kriminaliteten og rusen, sier Hagen.

– Mobbing og utenforskap er dessverre høyaktuelt nå, og i mange tilfeller grunnen til at så mange faller utenfor samfunnet. Det som er avgjørende i de fleste tilfeller er å bli sett, hørt og forstått. Jeg håper at konferansen kan inspirere og bevisstgjøre, og gjerne gi deltakerne en slags verktøykasse, som de kan bruke i sin hverdag, enten man er bruker, pårørende eller fagperson.

Samarbeidspartnere for arrangementet i år var Gol kommune, Hallingdal fotballklubb, Ett slag av gangen, SPoR, Odd-Pod, Selvhjelp Hallingdal, RIO, Klessentralen Halden, Metalheads against bullying og Rusettervernet i Sogn og Fjordane. Konferansier var Hågen Haugrønningen.

Bli sett-konferansen 2023
  • Tredagers konferanse med ulike brukererfaringer som fundament
  • Gikk av stabelen fra 30.10.23- 01.11.23 på Storefjell i Gol kommune, med fokus på følgende tema:

-Mobbing og utenforskap

-Ufrivillig skolefravær

-Å reise seg etter tøffe utfordringer

Temaside

Mer om

Utenforskap Mobbing Gol Viken Inkludering Rus og psykisk helse Pårørende Erfaringskonsulent Brukererfaringer Aktivitet og fritid

Les også

Publisert: 07/11/2023

Hanne var bruker, hjelper nå andre

Publisert: 17/11/2023

Leif har grunnlagt organisasjon mot mobbing og utenforskap

Publisert: 16/11/2021

Forvandlingen i Skytterdalen

Publisert: 19/11/2021

Vi trenger differensierte bo- og tjenestetilbud

Publisert: 02/11/2023

Kommunene i Hallingdal samarbeider systematisk om psykiske helsetjenester

Publisert: 28/11/2023

Makalaus i Gol, en kafé for turister, bygdefolk og brukere

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 12/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Nyttig modell for kommuner som vil jobbe smart med folkehelse og ungdom

– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!

Publisert: 11/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Marius (23) i friskt driv inn i bøkeskogen og livet

– Friskliv Ung har fått meg i mye bedre fysisk form. Det er mye mer glede i livet nå, flere relasjoner og lyse dager.