Nyvalgt leder i Norsk Forening for Psykisk Helsearbeid vil løfte fram nye grupper.
- Vi vil prøve å etablere en alternativ stemme innen det psykiske helsefeltet, sier Olav Tangvald-Pedersen til NAPHA.no.
Han ble i går valgt til ny leder på årsmøtet i den forholdsvis nystartede Norsk Forening for Psykisk Helsearbeid (NFPH).
- For meg er det særlig viktig å løfte fram nye grupper som skal være med på å definere hva som er viktig i det psykiske helsearbeidet. Dette med ny kunnskapsdannelse basert på brukererfaringer og brukerkunnskap ser jeg som veldig viktig, og som et nødvendig korreks i forhold til de kunnskapskilder som fagfeltet anvender, sier Tangvald-Pedersen.
Foreningen ble stiftet 2. oktober i fjor og har så langt klart å få i overkant av 50 medlemmer.
- Vi har ambisjoner om å bli betydelig større. Det er noe av det første det nye styret vil ta fatt på. Vi vil prøve å rekruttere ny medlemmer der det kan rekrutteres, sånn at vi i hvert fall kommer opp i 500-600-700 medlemmer i løpet av det første året, sier den nyvalgte lederen.
Han mener det er behov for denne foreningen, selv om det fra før finnes mange organisasjoner innenfor det psykiske helsefeltet.
- Det som er litt spesielt med NFPH, er at vi er veldig tydelige på at vi vil være en forening for alle som er interesserte i psykisk helsearbeid. Vi er for alle som ønsker å jobbe for at feltet skal bli mer mangfoldig og at opptrappingsplanens intensjoner ikke skal drepes.
- Kunne dere ikke jobbet for å fremme dette i en allerede etablert forening?
- Jo, men de andre foreningene har ikke vært så tydelige på det fagpolitiske vi står for. Vi ønsker også å ha en relativt sterk fagrepresentasjon inn i vår organisasjon. Vi er jo ikke en ren bruker- eller pårørendeorganisasjon. Vi ønsker også å appellere til fagfolk i feltet som sympatiserer med vårt verdigrunnlag og som ønsker å jobbe for det, sier Olav Tangvald-Pedersen.
Årsmøtet i NHPS vedtok en fagpolitisk plattform.
Følgende punkter, opprinnelig hentet fra Tidsskrift for psykisk helsearbeid, blir framhevet som vesentlige for å få en ny omdreining i det psykiske helsearbeidet:
• Stopp individualiseringen i forståelser og kunnskapsgrunnlag. Psykisk helsearbeid er politisk virksomhet! Familie, venner, hjem, skole, arbeid og trygg økonomi er avgjørende for god psykisk helse.
• Sykdomsmodellen må forlates som det dominerende paradigmet i feltet. Hold fokus på mestring av hverdagsliv, på ressurser og kompetanse - ikke avvik, symptomer og diagnoser.
• Lytt til folks erfaringer og tro på det de sier. Etikk og dialog må komme først. Hjelpen må forankres i folks egne erfaringer av hva som er til best hjelp.
• Folk må få hjelp når de selv mener de trenger det. Hjelpen må være frivillig og tjenestetilbudet må være mangfoldig slik at folk får reelle valgmuligheter.
• Ulike levemåter og annerledestenkende/følende må anerkjennes som menneskelige. Stigmatisering og sosial eksklusjon må påtales og stoppes. Menneskerettighetene må fokuseres og overholdes.
• Hold fokus på personlig og faglig kompetanse, ikke bestemte profesjoner. Den profesjonsbaserte makten må identifiseres og reduseres. Ansett flere mennesker med brukererfaring som sin viktigste kompetanse.
• Unngå fragmentering og manglende sammenheng i tjenestene. Etabler ett tjenestenivå med en ledelse – forankret lokalt.
I den fagpolitiske plattformen vises det også til sju kjensgjerninger for tjenestetilbudet, som Rådet for psykisk helse har utarbeidet. Norsk Forening for Psykisk Helsearbeid slutter seg til disse og ønsker å arbeide for at de blir realisert og konkretisert i et hvert samarbeid i psykisk helsearbeid:
1. Det trengs tjenestenettverk, ikke tjenestekjeder.
2. Det en bruker kan, må tjenestene ikke gå glipp av.
3. Vi trenger skreddersøm og valgfrihet.
4. Vi lever i hverdagen og må få hjelp i hverdagen.
5. Gode tjenester trenger sjelden tvang.
6. Ansatte brukere hever kvaliteten.
7. Utdanninger må følge utviklingen.
På denne bakgrunn vil Norsk Forening for Psykisk Helsearbeid særlig arbeide for:
1. Et mangfold av forståelser i relasjon til psykisk uhelse kombinert med at den medisinske sykdomsmodellen må detroniseres.
2. Alle tilbud om psykisk helsehjelp skal være basert på frivillighet.
3. Det må ansettes personer med egenerfaring i alle psykisk helsetjenester.
4. Fagpersoner med kompetanse i psykisk helsearbeid og psykisk helsearbeids arbeidsformer må gis sentral plass i alle psykiske helsetjenester.
5. Det må et etableres ett tjenestenivå i psykisk helse som er lokalt forankret.
Forprosjektlederne Fay Søberg Olsen og Eli Christin Hohrbye ser stor verdi av at prosjektet er eid av Helsefellesskapet i fylket.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?