Musikkterapi er på vei inn i medisinfrie psykisk helse- og rustilbud. 1. april samlet miljøet seg i Trondheim for å finne tonen.
Deltakerne får instruksjoner av Anders Dalane til å synge og danse i gang workshopen "Musikkens potensiale ved rus- og psykiske helseproblemer" i Trondheim 1.april 2016. Foto: Solrun E. Steffensen/napha.no.
Deltakerne får instruksjoner av Anders Dalane til å synge og danse i gang workshopen "Musikkens potensiale ved rus- og psykiske helseproblemer" i Trondheim 1.april 2016. Foto: Solrun E. Steffensen/napha.no.
MUSIKKTERAPI
-Det begynner å komme en del stillinger for musikkterapeuter innen psykisk helsevern og rusbehandling, for eksempel i Bergen der UiB og helseforetakene nå samarbeider om å utvikle dette. Men det er ennå et langt stykke å gå før kommunene har utviklet gode tilbud, sier musikkterapeut Hans Petter Solli.
Han reiser landet rundt for å forsøke å få til tilbud i alle fylker. I Trondheim 1. april møttes musikkterapeuter, brukere, musikere og musikkpedagoger til workshop om hvordan musikk kan hjelpe personer som sliter med psykiske lidelser og avhengighet. Solli er svært fornøyd med det musikalske møtet.
-Helsedirektoratet anbefaler bruk av musikkterapi både i de to nye retningslinjene for rusbehandling og for avrusning, og i faglige retningslinjer for utredning, behandling og oppfølging av psykoselidelser. Samlingen i Trondheim ble holdt for å møte Helsedirektoratets sterke anbefalinger av musikkterapi i psykisk helse- og rusfeltet, sier han.
En rekke prosjekter der musikk brukes som terapeutisk tilnærming eller aktivitet ble presentert i løpet av dagen.
-Diskusjonene i etterkant av presentasjonene gikk på hva slags kompetanse som kreves for å arbeide med musikk i dette feltet. Flere av brukerne uttrykte viktigheten av å utvikle tilbud som er rettet mot ressurser og de friske sidene, og som har stor grad av brukermedvirkning, forteller Solli.
-Det ble også fremmet synspunkter om at det er viktig med både musikalsk- og relasjonell kompetanse når man skal jobbe med musikk. At det er viktig å stille normale krav til deltakerne, samtidig som det er viktig å ha en forståelse av hva psykiske utfordringer innebærer, fortsetter han.
Les også på napha.no:
NAPHA var med på å arrangere samlingen. Faglig rådgiver Wigdis Sæther mener det var en svært vellykket dag.
-Vi klarte å få frem ulike sider av det å bruke musikk innen psykisk helse- og rusfeltet. Du har den direkte terapeutiske delen som utøves av musikkterapeuter. I tillegg har du musikkaktiviteter som kan utøves av pedagoger eller helsearbeidere, sier Sæter.
Hun tror også at dagen gjorde det tydeligere hvordan musikkterapi kan brukes inn i for eksempel medisinfrie tilbud.
Hans Petter Solli gleder seg til fortsettelsen.
-Jeg oppfattet at det var bred enighet om at dagen hadde skapt en viktig arena for videre samarbeid, og det ble nedsatt en arbeidsgruppe for å holde tak i dette fremover, sier han fornøyd.
Solli viser til at musikkterapi kan foregå i både spesialisthelsetjenesten, kommunen og kriminalomsorgen.
Blant de som deltok på samlingen i Trondheim var det fem musikkterapeuter fra trondheimsområdet, samt folk fra BONITAS, KORUS- Nord Trøndelag, Stjørdal DPS, Nord universitet og NTNU.
Her finner du program for dagen.
Følgende prosjekter - der musikk brukes som terapeutisk tilnærming eller aktivitet - ble presentert i løpet av dagen:
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?