I 2017 gikk IPS Hadeland, Bodø, Bergen og Østfold sammen i et nasjonalt ressursmiljø for å styrke satsingen på Individuell jobbstøtte (IPS) i Norge.
FORENER KREFTER: Beate Brichmann (t.v.), Kine Nan Lium og Susan Savides er ledere for henholdsvis IPS Bodø, Hadeland og Bergen. Med sine ulike styrker og geografiske spredning håper de å bli et slagkraftig nasjonalt kompetansemiljø for IPS. Østfold og Oslo har også blitt med i ettertid. FOTO: Leif-Ole Arntzen.
FORENER KREFTER: Beate Brichmann (t.v.), Kine Nan Lium og Susan Savides er ledere for henholdsvis IPS Bodø, Hadeland og Bergen. Med sine ulike styrker og geografiske spredning håper de å bli et slagkraftig nasjonalt kompetansemiljø for IPS. Østfold og Oslo har også blitt med i ettertid. FOTO: Leif-Ole Arntzen.
I dag (2021) har det nasjonale kompetansemiljøet innenfor IPS bygget seg ut i form av en rekke regionale miljøer. Dette er delvis ressurssentre, rådgivere og fylkeskontakter. I 2017 startet spiren til dette:
-Tanken er at vi skal hjelpe nye IPS-prosjekter i gang rundt omkring landet, sier leder for IPS-jobbspesialistene på Hadeland, Kine Nan Lium.
Det er tre store og erfarne IPS-miljøer som nå har gått sammen om å bli et nasjonalt ressurssenter. Sammen og hver for seg holder de kurs og foredrag om IPS landet rundt.
-Vi er spredt rundt i landet, og har en ambisjon om å sammen klare å dekke hele landet, sier hun.
En annen fordel er at de tre har ulike styrker, og dermed utfyller hverandre slik at totalpakken de tilbyr blir variert.
-IPS handler om å få mennesker med moderate og alvorlige psykiske helseproblemer ut i ordinært arbeid, samtidig som man mottar helsehjelp. Mens vi i Hadeland er en integrert del av NAV, er de i Bodø og Bergen mer forankret i helsevesenet. Det gjør at vi kan treffe mange målgrupper, og også påvirke de to sentrale delene av IPS, som er NAV og helse, sier Lium.
I IPS Hadeland leder Lium 12 jobbspesialister, hvorav 7 jobber innen IPS og resten med Supported Employment.
-Våre jobbspesialister har variert erfaring fra private næringsliv, og de er derfor dyktige på å skape relasjoner med arbeidsgivere i privat sektor, hvor det utvikles flest arbeidsplasser. Dermed har vi mye å lære bort på det området, sier Lium.
I Bodø leder psykologspesialist Beate Brinchmann IPS-teamet, som der er forankret i Nordlandssykehuset.
-Beate og teamet i Bodø har en unik posisjon i helse, der de kan påvirke ansatte og ledelse til at de kan tenke ordinær jobb for flere av sine pasienter. Når ledere i en helseorganisasjon vil høre om IPS kan de fortelle om hvordan de har jobbet med det inn i sin helseorganisasjon, sier Lium.
Nordlandssykehuset har dessuten et regionalt kompetansesenter for arbeid og psykisk helse, ledet av Beate Brinchmann.
I Bergen har IPS-teamet mennesker med psykoselidelser som sin primære målgruppe. Der jobber de som en del av oppsøkende ACT- og FACT-team, og skaper håp og muligheter for en gruppe som ellers har vært ekskludert i arbeidsmarkedet. Samtidig har de med seg ledere i både helse og NAV som ønsker å ta IPS videre.
-De kan derfor være en viktig ressurs for slike team rundt i landet som ønsker å ta i bruk IPS-tilnærmingen, sier Lium.
I dag er det Helsedirektoratet som i hovedsak gir støtte til IPS-prosjekter rundt om i landet.
-Tanken er at det på sikt skal bli mer et spleiselag mellom helsevesenet og NAV. Der er vår sterke fot innenfor NAV-systemet viktig for å påvirke. NAVs fylkesdirektør for Oppland sitter i styringsgruppa vår, og samarbeider tett med helseinstitusjoner, sykehuset innlandet og instanser høyere opp i NAV-systemet, forklarer hun.
Selv er Lium frikjøpt fra deler av stillingen sin på Hadeland og inn i Arbeids- og velferdsdirektoratet, som ansvarlig for organisering og gjennomføring av nasjonale kurs på IPS.
-I fortsettelsen vil vi videreutvikle det vi har, for å gi enda bedre IPS-opplæring fremover, sier hun.
Fra 2018 blir Østlandet også representert inn i ressurssenteret. Det er Senter for jobbmestring som med sin lange erfaring med IPS for sin målgruppe nå går inn som det fjerde ressursmiljøet i landet. De har bygget opp et stort team med jobbspesialister, og Åsne Aarskog som leder senteret, har mye erfaring med kvalitetsmålinger av IPS-prosjekt.
Hadeland: Kine Nan Lium, kine.nan.lium@nav.no, 911 40 564
Bergen: Susan Savides, susan.jennifer.savides@nav.no, 920 77 440
Bodø: Beate Brinchmann, beate.brinchmann@nordlandssykehuset.no, 414 61 774
Østfold: Åsne Aarskog, asne.aarskog@nav.no, 476 65 624
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?