-Jobben kan gjøre deg frisk. IPS tar konsekvensen av dette fullt ut, sier NAPHA-rådgiver Siri Bjaarstad i et intervju i Dagbladet på Verdensdagen for psykisk helse.
-IPS gir muligheter for jobb til mennesker både NAV og helsetjenestene tidligere har tenkt at står langt fra arbeidslivet, sier NAPHA-rådgiver Siri Bjaarstad. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no.
-IPS gir muligheter for jobb til mennesker både NAV og helsetjenestene tidligere har tenkt at står langt fra arbeidslivet, sier NAPHA-rådgiver Siri Bjaarstad. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no.
10. oktober hvert år.
Årets tema er Noe å glede seg over.
Bjaarstad viser til at flere mennesker med psykiske helseproblemer kommer ut i ordinært arbeid når behandling og jobbsøking foregår samtidig, gjennom metoden Individuell Jobbstøtte (IPS).
-Dette er en helt ny måte å tilnærme seg arbeid og psykisk helse på. Tidligere har vi tenkt at folk må bli friske før de kan komme seg ut i jobb. Med Individuell Jobbstøtte snus dette på hodet, sier hun.
Bjaarstad har arbeid og psykisk helse som spesialområde i NAPHA. Hun er intervjuet i et bilag om psykisk helse, utgitt av Mediaplanet og distribuert med Dagbladet og Altomdinhelse.no i anledning Verdensdagen for psykisk helse 10. oktober.
-IPS gir muligheter for jobb til mennesker både NAV og helsetjenestene tidligere har tenkt at står langt fra arbeidslivet, påpeker hun.
IPS er et forpliktende samarbeid mellom spesialisthelsetjenesten, kommunehelsetjenesten og NAV. Bjaarstad fremhever rollen til jobbspesialistene i dette samarbeidet.
-En jobbspesialist med kompetanse på næringslivets og arbeidsgiveres behov, har en sentral rolle i dette samarbeidet, og skal inngå i behandlingsteamet rundt hver enkelt jobbsøker, sier hun.
I samme bilag er det intervju med to personer som har fått seg jobb og opplevd bedring gjennom IPS.
-Det har vært fantastisk å få hjelp fra IPS. De rettet opp i alt. Nå har jeg fått rutine på livet igjen, og noe å gå til. Jeg bor for meg selv, har fått meg bikkje og snart har jeg lappen, sier Daniel Jansen Bekkensten, som jobber som baker.
-Det kjennes som jeg har kommet i en ny og oppgradert versjon, sier Pernille Noreng Ravn. Hun har fått seg jobb som hjemmehjelp og hjemmesykepleier.
-Jobbspesialisten spurte hva jeg ville i livet. Svaret kom fort, for jeg visste at jeg ville jobbe med mennesker, sier Noreng Ravn.
Jobben har betydd svært mye for henne.
-Dette året i jobb har endret meg som person, og det har også påvirket hele familiesituasjonen. Jeg har det fint, er positiv og glad, og går ikke lenger til psykolog, sier hun.
10. oktober hvert år.
Årets tema er Noe å glede seg over.
Hvordan kan pårørende finne håp og styrke til å holde ut? Torborg Aalen Leenderts skriver om hvor viktig det er å bryte tausheten.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?