Psykisk uhelse blir ofte en jungel av fremmedord. Ved Ambulant psykose, avhengighet og sikkerhetsteam (APAS) ved Lovisenberg distriktspsykiatriske senter er «psykobabbel» et begrep man forholder seg til.
Psykologspesialist Svanhild Sønsteby mener at første skritt på veien, til ikke bruke forkortelser og fremmedord, er å bli bevisst på det man gjør og hvorfor man gjør det. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Psykologspesialist Svanhild Sønsteby mener at første skritt på veien, til ikke bruke forkortelser og fremmedord, er å bli bevisst på det man gjør og hvorfor man gjør det. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
I Oslo har bydelstjenestene omtalt at det er brukt for mye «psykobabbel» i møte med spesialisthelsetjenestene. Svanhild Sønsteby, psykologspesialist i det ambulante teamet ved Lovisenberg DPS, forteller at de har mer fokus på det etter tilbakemeldingene, uten at de har hatt et bevisst mål om å unngå det.
Hvilke ord bruker du? - Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helse (NAPHA)
Hva har dere gjort for å endre på praksisen?
– Det handler om å finne mer konkrete eksempler og ord, og unngå forkortelser og fremmedord. Det å ha fokus på språk og gjøre det enklere, gjør samhandlingen bedre og at man føler seg mer likestilt.
Av en av de kommunale tjenestene, Flexbo som er et fleksibelt booppfølgingsteam som bosetter i kommunale leiligheter i Oslo, ble nettopp dette trukket frem som en suksessfaktorene for samhandling.
Sønstebys råd til andre i psykisk helsevern som ønsker å bidra til mindre «psykobabbel» er klart.
– Første skritt er å bli bevisst på det: at man gjør og hvorfor man gjør det.
Sønsteby tror forkortelser brukes ubevisst i utgangspunktet, og at det brukes fordi det er tidsbesparende.
– Det begynte kanskje med at vi brukte det i journalene, men nå har vi fokus på å ikke ha så mye forkortelser i journalene, og ikke bruke forkortelser som ikke er forståelig andre steder, som i retten eller på andre sykehus. Mange av forkortelsene er jo «lokale» forkortelser.
For andre som ønsker mindre forkortelser og fremmedord i møte med psykiske helsetjenester, enten det er kommune- eller spesialisthelsetjenesten, påpeker Sønsteby at det å stille spørsmål er et godt utgangspunkt for bevissthet for den som bruker «psykobabbel» uten å tenke over det.
Hva tenker du vi alle kan gjøre for å bidra til mindre stigma rundt psykisk uhelse – sånn generelt?
– Det er noe med måten man snakker om ting på. Et eksempel er at man nå er gått over fra å si at pasienten er schizofren, til at man har en schizofreni diagnose.
Hvordan kan pårørende finne håp og styrke til å holde ut? Torborg Aalen Leenderts skriver om hvor viktig det er å bryte tausheten.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?