Å samle data er en del av hverdagen vår, sier IAPT-teamet i Islington, London

Å samle data er en del av hverdagen vår, sier IAPT-teamet i Islington, London

Praksiseksempel / Publisert: 28. september 2022.   Endret: 03. januar 2024

Skjemaene som pasientene fyller ut før hver gang de har en avtale hos IAPT-teamet, Englands svar på RPH, gir masse data, som brukes målrettet videre.

camdeniapt

AKTUELT: -Vi bruker dataene helt konkret for å utvikle stadig bedre tilbud til de ulike brukergruppene, sier psykolog Judy Leibowitz, psykolog i IAPT i Camden og Islington i Nord-London. Steve Pilling, professor i psykologi ved Universitet i London, sier at datamaterialet gir store muligheter for forskere. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)

AKTUELT: -Vi bruker dataene h...

–Vi er stolte av jobben vi gjør her, men skulle gjerne hatt mer tid til å anvende alle dataene vi har tilgang til i IAPT. Vi sitter på ei skattkiste. Det sier dr. Judy Leibowitz, psykolog som er tilknyttet NHS Foundation Trust og jobber for IAPT i Camden og Islington i Nord-London.

Det er 32 IAPT team i London, administrert av ulike regioner. Ansatte i de ulike teamene har dannet nettverk, der de lærer av hverandre.

-Dette er svært nyttig. IAPT-teamene i London server store områder, og gjør seg erfaringer det er greit å dele med andre. Bare i Islington og Camden har vi hele 500 000 personer som målgruppe. 

Dataanalytikeren i teamet er superviktig

70 personer jobber som terapeuter i IAPT i Islington og Camden. I tillegg kommer administrativt personale, inkludert en person som analyserer data. Han har en svært viktig jobb.

-Analytikeren lager rapporter basert på det som rapporteres inn av pasientene. Vi klinikere leser gjennom for å kontrollere at det han skriver blir riktig, før det sendes inn til NHS sentralt, der det innlemmes i det nasjonale datamaterialet, sier Leibowitz.

Hun understreker at det er et stort potensial for å lage enda bedre tjenester ut fra dataene som samles inn.

-Jeg skulle ønske vi hadde hatt enda flere ansatte til å jobbe med datamaterialet, og mer tid til å analysere og utvikle tjenestene ut fra funnene. Mulighetene for å få til mer, når man først har dette datainnsamlingssystemet på plass, er enorme.

-Vi bruker dataene rent praktisk

Å måle bedring for hver enkelt pasient, er viktig. Men det er like viktig å bruke funnene på andre områder. Å sette det inn i en større kontekst, poengterer Leibowitz.

-Pasientene rapporterer inn til IAPT, hvordan det går med dem, før hver behandlingstime. Det er fort gjort, de fleste gjør det på sin mobiltelefon. Vi har gjort flere funn i Islington, ut fra det pasientene har rapportert, som vi har justert tjenestene våre etter. Her er et par eksempler:

Gir trygghet og retning

-Vi så at tilbudet vi hadde for personer med PTSD ikke hadde så gode resultater. Da iverksatte vi mer opplæring av de ansatte og forbedret tilbudet. Det ga seg utslag i at pasientene rapporterte at hjelpen ble mer effektiv. Grunnen til at vi oppdaget dette og kunne gjøre noe med det, var analysene.

Leibowitz nevner også tilbudet IAPT på stedet laget for personer med søvnløshet.

-Analysene viste at pasientene ble svært godt hjulpet av dette. Da dette kom på bordet, kunne vi fortsette i samme leia med stor selvtillit. Vi visste at det vi hadde laget fungerte veldig bra. 

Samarbeider og er offensive

For tida jobber de med å nå ut til spesielle pasientgrupper.

-Dette er spesielt eldre, personer med long-covid og personer med kroniske fysiske tilstander, som diabetes, hjerte og lungeproblematikk sier Leibowitz.

-Den siste gruppen prøver vi å nå ved å samarbeide med avdelinger der de får behandling for de fysiske plagene. Det er viktig å ta på alvor hvor tett fysisk og psykisk helse henger sammen. Fysiske symptomer kan forveksles med psykiske, og det er ikke alltid man vet hva som er hva.

-Når det gjelder eldre, bruker vi samme metode. Vi synliggjør oss på arenaer der målgruppen allerede er. Vi samarbeider med frivillige organisasjoner og prøver å være offensive.

Var engstelige, men har endret mening

Steve Pilling, professor i psykologi ved Universitet i London har jobbet med IAPT i en årrekke. Han slår fast at dataene som samles er helt grunnleggende for IAPT-programmet, og tjenestene som pasientene får.

-Dataene brukes på alle nivå i systemet. Vi er opptatt av at de anvendes for å bedre tjenestene, ikke for å kritisere IAPT-team som ikke oppnår gode resultater på ulike felt. Noen terapeuter har vært engstelige for at resultatene kan brukes feil. Men det vi ser, er at de endrer mening, når de først begynner å bruke systemet. De ser hvor stor hjelp det er i å få dataene på plass, sier Pilling.

Man må våge

-Noen har også motforestillinger mot å kalle en utfordring for en diagnose, for eksempel betegne en som er nedstemt for å være deprimert. Men når man først gjør det, ser man at dataene som kommer fram, er svært nyttige.

-Skal man få frem data, må man våge å sette betegnelser på ulike tilstander. Man må våge å bruke diagnosebegreper.

Stort potensial for forskere

Dataene som kommer frem brukes til utvikling og pasientenes beste. Ikke noe annet, sier Pilling.

-Og de er basert på pasientenes stemmer. Disse stemmene er en viktig faktor for forandring.

-Og IAPT er en plattform for en hel del forskning. Stadig vekk kommer det fram nye data, blant annet er det mange forskere her ved universitetet som jobber med dette. Det er uendelige muligheter framover for å hente ut enda mer kunnskap.

NB: I England har de ulike IAPT-teamene forskjellige navn, i motsetning til RPH-teamene i Norge. ICOPE, er navnet på teamet i Islington. I cope. Jeg klarer.

Temaside

Mer om

Kropp i psykiskhelsearbeid Lavterskeltilbud Forskning Verktøy Tilbakemeldingsverktøy Systematisk tilbakemelding Rask psykisk helsehjelp England London

Les også

Publisert: 22/9/2022

England viser vei for Norge i Rask psykisk helsehjelp

Publisert: 03/5/2017

FIT-manual 4: Måling, analyser og forståelse

Publisert: 22/3/2017

PCOMS som tilbakemeldingsverktøy øker behandingsutbyttet

Publisert: 12/10/2016

Klar for FIT i din kommune?

Publisert: 27/3/2017

FIT-manual 3: Tilsyn

Aktuelt
Publisert: 03/4/2025
Fagartikkel

Puster seg friskere på kurs i Melhus

Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 12/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Nyttig modell for kommuner som vil jobbe smart med folkehelse og ungdom

– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!

Publisert: 11/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Marius (23) i friskt driv inn i bøkeskogen og livet

– Friskliv Ung har fått meg i mye bedre fysisk form. Det er mye mer glede i livet nå, flere relasjoner og lyse dager.