Hvordan og hvorfor brukermedvirkning i tjenesteutviklingen?

Hvordan og hvorfor brukermedvirkning i tjenesteutviklingen?

Råd og tips / Publisert: 07. juli 2023.   Endret: 07. juli 2023

Gjennom denne teksten ønsker jeg å oppmuntre dere som jobber med prosjekt til å investere tid til å finne erfaringskompetanse inn i deres prosjekt. Det finnes ingen fasit på den riktige måten, men kanskje kan dere få noen gode råd her.

Ung dame

Emma Sofie Lae-Pedersen oppfordrer tjenesteutviklere om å ha en klar intensjon om hvordan brukermedvirkningen skal være: på hvilke områder og i hvilken grad. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Emma Sofie Lae-Pedersen oppfo...

Erfaringskompetanse i tjenesteutformingen både styrker og forbedrer kvaliteten i arbeidet, og det er økonomisk smart. Uten relevant erfaringskompetanse med i utformingen, kan tjenesten fort bli en dårlig «match» mot målgruppen en ønsker å hjelpe. Det kan bli tidkrevende, dyrt og lengre venting for de ungdommene som trenger et annet tilbud enn det som allerede eksisterer.

Erfaringskonsulenter - NAPHA Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid

Det er også lovfestet at brukermedvirkning skal være en del av arbeidet med å forbedre tjenestetilbud, både kommunalt og i helseforetak. Brukerne har en lovfestet rett til å medvirke, og tjenestene har en plikt til å involvere.

Hvordan lykkes med brukermedvirkning på system- og tjenestenivå?

Brukermedvirkning, på tjenestenivå, innebærer at erfaringer og kunnskap fra tjenestene selv kan bidra til å bedre behandlingstilbud og tjenester (lenke: Temaside om brukermedvirkning i tjenesteutforming) For eksempel i FACT ung-forprosjekt: få med en ungdom med relevant erfaringskompetanse fra starten av, og gi nok tid til at vedkommende kan lese seg opp og lære med andre. Slik kan tjenesten bli mer treffsikker.

En slik fremgangsmåte tar også hensyn til de lokale og samfunnsmessige forskjellene i landet, og de tilpasningene man kan ha behov for å gjøre fra sted til sted. Nettverket som ofte kommer med, som brukeren har med andre i målgruppen, er også unikt.

I hvilken grad trengs brukermedvirkning?

Det kan være ulikt hvor mye, hvor mange og hvordan en skal ha brukermedvirkning med i tjenesteutformingen. Er det ønskelig å ha en brukerrepresentant som stiller i styringsgruppemøter? Trenger man en erfaringskonsulent ansatt som får være med i utviklingen opp mot et hovedprosjekt, som for eksempel i et FACT ung-team i drift? Merk at: Ved å involvere mer, får man også mer tilbake. (Red.anm.: forskjell på brukerrepresentant og erfaringskonsulent forklares i faktaboks ved siden av/nederst i saken).

Det er viktig å kunne gjøre en individuell vurdering og tilpasning ut fra hvem som stiller med sin erfaringskompetanse. Selv ble jeg i utgangspunktet ansatt som prosjektmedarbeider og erfaringskonsulent i en 20 prosent stilling i et FACT ung-team. Men jeg merket fort hvordan jeg ble presentert forslag til utforming, i stedet for at jeg selv var med på å utarbeide forslagene. Jeg ble som en flue på veggen, og med kun 7,5 timer i uken gikk dagene fort. Jeg ønsket å være mer involvert og hadde derfor også behov for mer tid. Dermed var en god løsning i mitt tilfelle å utvide stillingsprosenten til 40 prosent.

Husk også at vi som jobber som erfaringskonsulenter kan gjøre så mye mer enn å bare spille inn hva som er feil, hva som er bra og om vi er enige i hvordan tjenesteutformingen er til nå. Vi er oppegående mennesker som fint kan gjøre samme jobb som andre i en arbeidsgruppe. Vi ønsker å bli sett på som enn ressurs som kan være fleksible og tilgjengelige, om det er rom for det. I et forprosjekt er det behov for mye kartleggingsarbeid, administrative oppgaver, møteledelse, og arbeid med forankring, økonomi og organisering.

Syv råd fra Lae-Pedersen:

  1. Se på erfaringskompetansen og fagkompetansen med likeverdighet.

  2. Ha en klar intensjon om hvordan brukermedvirkningen skal være: på hvilke områder og i hvilken grad. Unngå å gi oss følelsen av at vi er med for å «sjekke av» et punkt, og at vi ikke blir brukt.

  3. Involver fra starten av, tenk kvalitet og økonomisk smart!

  4. Tilrettelegg for at erfaringskompetansen får komme frem. Gi ordet i møter og sørg for at vi ikke blir overkjørt av andre. Gjør også tilpasninger og vær fleksibel ved behov, eksempelvis om det er noe arbeid utenfor normal arbeidstid utvid også stillingsprosenten tilsvarende.

  5. Om ansettelse ikke er aktuelt: ha gode rutiner på honorering og reisegodtgjørelse. Erfaringskompetanse skal ikke være gratis arbeid og underholdning.

  6. Er det vanskelig å finne erfaringskompetanse/brukerrepresentant? Tenk ungdom! Ungdom i kommunale ungdomsråd, brukerråd, ungdomsråd i helseforetak, brukerpanel eller lokale organisasjoner. Plutselig dukker det opp noen med relevant erfaring. + Det nasjonale ungdomspanelet til FACT ung.

  7. Gi tilstrekkelig med ressurser slik at vi sammen kan gjøre en god jobb!

Hva betyr det å få medvirke?

Det er også betydningsfullt for «oss» brukere med vår erfaring å få medvirke. Det er ikke nødvendigvis slik at vi vil medvirke på system- og tjenestenivå for at vi selv skal få det bedre, men at vi kan gjøre noe med de erfaringene vi selv har hatt, for at andre kan få det bedre. Det er en ganske god følelse å ha.

Samtidig er det viktig å være obs på det ikke skal føles som om du må rive opp et plaster for hver gang du kommer på jobb, med å dele historien din gang på gang. Men mer at du kan være tett på og ha kort vei til innspill, tilbakemeldinger, kommentarer og forbedringstiltak. Da kan man samtidig «eie sin egen historie» i arbeidet med erfaringskompetanse.

Les mer på temasiden om brukermedvirkning på napha.no.

Forfatter: Emma Sofie Lae-Pedersen jobber som erfaringskonsulent i BUP og har gjennom flere år vært involvert med brukermedvirkning i tjenesteutforming i ulike prosjekter, eksempelvis FACT ung forprosjekt. I tillegg er hun en del av det nasjonale ungdomspanelet til FACT ung og leder Helse Fonnas ungdomsråd.
Eksempler på erfaringskonsulentens arbeidsoppgaver i forprosjekt til FACT ung:
  • bistå i ansettelsesprosesser
  • ha et særskilt ansvar for å sikre brukermedvirkning i alle ledd
  • bidra i «bruker-spør-bruker»-undersøkelser
  • delta i nettverk
  • delta i innspillsmøter
  • følge opp brukerrepresentanter knyttet til forprosjektet
Erfaringskonsulent og brukerrepresentant:

* Erfaringskonsulent: person som er ansatt i tjenestene på bakgrunn av erfaringskompetanse som bruker og/eller pårørende.
* Brukerrepresentant: person som er oppnevnt av en brukerorganisasjon til å sitte i styrende råd og utvalg

Merk:
* NAPHA anbefaler at den ene formen for erfaringskompetanse i tjenesteutvikling ikke bør erstatte den andre. Brukerrepresentanter har en tilknytning til brukermiljøer som erfaringskonsulenter ikke nødvendigvis har, mens erfaringskonsulenter bidrar med sin kompetanse og sitt perspektiv inn i den daglige tjenesteutviklingen på en måte brukerrepresentanter ikke har mulighet til. Ulike kilder til erfaringskunnskap styrker hverandre.
(Sjekk ut NAPHAs temasider for erfaringskonsulenter og brukermedvirkning når tjenester utformes)

Temaside

Mer om

Brukermedvirkning når tjenester utformes Erfaringskonsulenter Erfaringskompetanse Prosjekt Fact ung

Les også

Publisert: 19/11/2021

– Arnhild når mange brukere som tjenesten ellers ikke ville nådd

Publisert: 10/11/2022

– Har vi med oss erfaringskunnskap når vi utformer helsetjenester?

Publisert: 18/4/2023

Tina ble fratatt barna: Nå tilbyr hun kurs sammen med barnevernet for å gi foreldre håp

Publisert: 28/4/2023

Recoveryorientert språkguide er nå oversatt og tilgjengelig på norsk

Publisert: 03/7/2024

Velkommen til konferansen Sterkere sammen og arbeidsgiversamling i Oslo i oktober

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 12/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Nyttig modell for kommuner som vil jobbe smart med folkehelse og ungdom

– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!

Publisert: 11/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Marius (23) i friskt driv inn i bøkeskogen og livet

– Friskliv Ung har fått meg i mye bedre fysisk form. Det er mye mer glede i livet nå, flere relasjoner og lyse dager.