Leif har grunnlagt organisasjon mot mobbing og utenforskap

Leif har grunnlagt organisasjon mot mobbing og utenforskap

Praksiseksempel / Publisert: 17. november 2023.   Endret: 26. januar 2024

– Å inkludere andre, selv om de er annerledes enn deg, er noe av det viktigste du kan gjøre, sier grunnlegger av Metalheads Against Bullying, Leif Munkelien.

leif munkelien

AKTUELT: – Det handler om å hjelpe personer til å ta grep i eget liv, og ikke bli værende i en offer-rolle etter mobbingen. Veldig mange som har vært utsatt for mobbing sliter med selvbilde og selvtillit, sier grunnlegger av Metalheads Against Bullying (MAB), Leif Munkelien. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)

AKTUELT: – Det handler o...

– Mange mennesker går rundt med klump i magen hver dag. Når man er utsatt for mobbing, kan en komme inn i en vond sirkel som kan gi psykiske plager, rusplager og på sikt også kriminalitet, sier Leif Munkelien, som holdt innlegg på Bli sett-konferansen 2023.

– Det kan være nok at foreldre ikke har råd til å gi ungene annet enn klær fra en lavpriskjede, og så er mobbingen i gang. Vi ønsker å ta mobbing og utenforskap med rota, før det får utvikla seg til å bli noe mye større.

Undersøker ikke nok

Munkelien opplever at helsevesenet ofte ikke tar mobbing alvorlig nok.

– Mange tenker bare at jenter er jenter, og at gutter er gutter. At det er normalt å oppføre seg sånn. Det er utrolig mange flinke folk som jobber i helsevesenet.

– Men jeg må dessverre si at i flere av sakene vi har vært borti, så har helsevesenet ikke undersøkt nok rundt hva som ellers foregår i livet til de som kommer inn med stressplager, som vondt i hodet og vondt i magen.

Invitert til Skaugum

Munkelien bestemte seg for å dra i gang organisasjonen «Metalheads against bullying» i 2015. Selv har han aldri opplevd mobbing. Men han har opplevd å være annerledes.

– Jeg brenner veldig for å forebygge mobbing, og synes det er flott å kunne representere en antimobbe-organisasjon som har rot i et alternativt miljø.

– Det er stas å bli satt pris på, og i fjor ble jeg invitert til Skaugum, der jeg holdt innlegg for kronprinsen og kronprinsessen i anledning frivillighetens år. Det var fantastisk motivasjon å kunne fortelle dem om hvordan vi jobber, og om prosjektet vårt, som heter prettier scars.

Er der for alle

– Hva fikk deg til å starte MAB?

– Jeg leste en artikkel om en ung gutt, som engasjerte seg i kampen mot mobbing. Artikkelen gjorde sterkt inntrykk, og jeg tenkte, at når en unggutt kan, så kan jeg også.

Organisasjonen har ikke medlemsavgift. Det er et bevisst valg, og handler om inkludering, forteller Munkelien.

– Har vi medlemsavgift, kan det hende at terskelen for å spørre oss om hjelp blir høyere. Vi vil være der for alle. Det er viktig for oss å nå ut til alle typer mennesker.

Å ikke bli værende i en offerrolle

– Hva gjør dere helt konkret i MAB, for å hjelpe enkeltmennesker?

– Vi har samtaler med folk og gir råd og veiledning. Vi bistår mange i saker som handler om mobbing på skolen, og hjelper enkeltindivider med å bygge opp selvtilliten igjen. Det handler om å hjelpe personer til å ta grep i eget liv, og ikke bli værende i en offer-rolle etter mobbingen. Veldig mange som har vært utsatt for mobbing sliter med selvbilde og selvtillit.

– Og OBS: vi er bevisst på å ikke bruke ordet mobbeoffer. Vi tenker at en kan være utsatt for mobbing, uten at en skal bli et offer av det.

Opplyser og gir gode tips

MAB er på både Facebook, SnapChat, Tik Tok og Instagram. Totalt har organisasjonen ca. 30 000 følgere fra over 82 land.

– Vi ønsker å være synlige i alle samfunnslag, forteller Munkelien.  -Vi holder foredrag, og vi har etablert en fagdag. Vi reiser mye rundt og har stands på forskjellige arrangement rundt omkring i Norge og enkelte andre steder i Europa. Vi opplyser da om hvor skadelig mobbing kan være, og hvordan vi mener en kan stoppe mobbing.

Arbeidet som gjøres finansieres gjennom Grasrotandelen til Norsk Tipping, donasjoner, foredrag og salg av merch- produkter.

Laget tilbud for pårørende

Nå har MAB også startet et pårørendetilbud.

– Bakgrunnen er at vi har sett hvordan pårørende og andre personer rundt mennesker som mobbes ofte har det, og hvordan de må kjempe mot et system.

– Vi begynte å undersøke om det eksisterer noe hjelpetilbud for pårørende av mobbeofre, og fant ingen ting. Da bestemte vi oss for å etablere det selv.

Målet har vært å lage treffpunkt rundt omkring i landet, slår Munkelien fast.

– Vi opplever at akkurat dette er litt tungstartet. Det er gjerne tabu å snakke om mobbing, både for pårørende og de som blir utsatt. Så per nå er det sosiale medier som er møtestedet.  

Det beste øyeblikket

Munkelien forteller at MAB merker veldig godt at de setter spor, der de ferdes.

– Vi får god tilbakemelding på foredrag. Vi vet at vi har reddet liv og jobber hele tiden med å bli bedre og skaffe oss kunnskap og å treffe nye folk.

– Hva er det beste øyeblikket ditt i MAB så langt?

Uten tvil da det kom en og fortalte at jeg var årsaken til at han var i live.

 

Metalheads Against Bullying (MAB)
  • Organisasjon som ønsker å engasjere folk i kampen mot mobbing
  • Består av rundt 20 frivillige med egenerfaring på mange områder
  • En person er ansatt i 40 prosent stilling via tiltak fra NAV. Vedkommende bistår blant annet i administrasjonen og holder foredrag
  • Organisasjonen har tilhold i Skogbygda i Nes kommune i Viken, men har medlemmer og supportere over store deler av landet, og også i andre land
  • Mener det er essensielt med økt fokus på mobbing, slik at barn, unge og voksne får den støtten og verktøyene de trenger for å både forebygge og håndtere en voksende problemstilling
  • Medlemmene har en felles interesse for å hjelpe og øke bevisstheten om mobbing og hvor skadelig mobbing kan være

 

Viktige momenter rundt mobbing
  • Vær bevisst på at mobbing kan foregå over alt. Hjemme på skolen, på nett, på jobb. Mobbing er å fryse ut, baksnakke, spre rykter, holde folk utenfor. Å slå, å dytte, å utelukke folk på sosiale medier.
  • Årsaker til mobbing kan være lav selvfølelse hos mobberen. Har han blitt mobba sjøl? Er mobbingen en måte å føle makt og kontroll på? Ligger det en redsel bak? Gjengmentalitet? Sjalusi?
  • Vær bevisst på måten du snakker om andre på. Sier du til barnet ditt at Nils ikke får bli med hjem til dere, fordi Nils bråker så fælt, tar barnet ditt med seg dette videre.
  • Vær bevisst på måten du bruker sosiale medier på. Måten en snakker på der, er betydningsfull.
  • De første tegnene på at en blir mobbet, kan være hodepine. Vondt i magen. Konsekvenser av mobbing kan være dårlig selvbilde, selvfølelse, selvtillit. En slutter å stole på mennesker. En utvikler depresjon, angst, ekstremt sinne. PTSD og selvskading kan være følger. Rus/ avhengighet. I verste fall kan det føre til drap. Hevn. Selvmord.
  • Oppdager du mobbing, si fra. På en skole kan en si fra til lærer, venn, helsesøster. I arbeidslivet kan en si fra til: Kollega, arbeidsgiver, verneombud, tillitsvalgt, bedriftshelsetjeneste.
  • Det viktigste du kan gjøre for de rundt deg, er å være et medmenneske.

KILDE: Leif Munkelien

 

Temaside

Mer om

Helsefremming og forebygging Folkehelse Inkludering Erfaringskompetanse Pårørende Mobbing Praksiseksempler Nes Akershus

Les også

Publisert: 14/11/2023

– Med Helsehuset har vi samlet forebygging og psykisk helse og rus på en måte som er unik i Norge  

Publisert: 16/10/2024

Sunndal bibliotek samarbeider systematisk med psykisk helse i kommunen

Publisert: 12/4/2019

Ny app for sosial inkludering

Publisert: 18/11/2021

Alle tiders nabokjerring

Publisert: 03/12/2024

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.