En allsidig hage er under oppbygning ved Gartneriet på Bygdø Kongsgård. De er her fem dager i uka for å plante, luke og vanne, arbeidssøkerne som er henvist fra NAV.
VISER VEI: Opplæringsansvarlig Erling Nilsen og kollega Berit Larsen i grønnsakshagen. -En viktig del av det hele er at de får ta del i hele kretsløpet. Vi ser at mange blomstrer opp av å jobbe her, sier Nilsen. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA).
VISER VEI: Opplæringsansvarlig Erling Nilsen og kollega Berit Larsen i grønnsakshagen. -En viktig del av det hele er at de får ta del i hele kretsløpet. Vi ser at mange blomstrer opp av å jobbe her, sier Nilsen. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA).
KILDE: Marianne Leisner, prosjektleder, Gartneriet
På Gartneriet ved Bygdø Kongsgård skapes det ny vitalitet i mennesker hver dag.
-Målet er ikke bare å få det til å gro i hagen og bedene våre. Vi vil også bidra til mer harmoni i mennesker, sier Marianne Leisner.
Hun er prosjektleder for Gartneriet ved Bygdø Kongsgård, der aktivitetene er mange for tida. Det vokser i grønnsaksbedene, og frukttrærne strekker seg mot sola. Og det skal bli en kafe, hvor menyvalgene har basis i produkter på gården. Man skal ha ulike typer seminarer. Og for ikke så snakke om konseptet, der folk som sliter kan komme hit og gjøre praktisk arbeid.
-Vi ønsker å skape et helhetlig driftskonsept der kretsløpene mellom dyrene, jorda, plantene og menneskene blir tydelige og sterke, slår Leisner fast.
Agronom og opplæringsansvarlig i Kirkens Bymisjon, Erling Nilsen, er en av sjefene i det daglige livet i den nyetablerte grønnsakhagen ved Gartneriet på kongsgården. Her foregår det arbeidstrening gjennom Unikum, en arbeidsmarkedsbedrift eid av Kirkens Bymisjon og Oslo kommune. Deltakerne henvises fra NAV.
-De fleste som kommer hit på arbeidstrening strever med den psykiske helsa. Det er også noe rusproblematikk i bildet hos noen få, sier Nilsen, som har jobbet med arbeidstrening i Unikum i fem år. Grønnsakhagen ved Bygdø Kongsgård er en av arenaene deltakerne kan jobbe på. De startet her i vår, og er nå med på å bygge opp den allsidige hagen.
Gresskar, tomat, salat, persille, artisjokk. Jordbær og grønnkål. Det vokser i grønnsakhagen hver dag. Og rundt omkring går arbeidssøkerne og steller plantene.
-En viktig del av det hele er at de får ta del i hele kretsløpet. Vi ser at mange blomstrer opp av å jobbe her. De får struktur i hverdagen av jobben. De må møte opp klokka 09.00, og gi beskjed dersom de blir syke, De må følge arbeidslivets regler. Forholde seg til andre, i et team. Målet deres er etterhvert å få seg en ordentlig jobb, sier Nilsen.
Han og Larsen er del av et team på seks opplæringsansvarlige som fungerer som arbeidsveiledere for arbeidssøkerne som følges opp. I tillegg til Gartneriet har man arbeidsoppgaver knyttet til flere områder på Bygdø Kongsgård.
-Vi tar sikte på å hjelpe dem ut mot ordinært lønnet arbeid. Arenaen på Kongsgården er et tilbud til de som ønsker/ trenger en utprøvingsarena før de søker seg mot vanlig jobb, sier han.
Per i dag er 35 arbeidssøkere tilknyttet Gartneriet på kongsgården.
KILDE: Marianne Leisner, prosjektleder, Gartneriet
Ny vitenskapelig studie om langtidseffekter av Rask psykisk helsehjelp. Gir økt arbeidsinntekt og reduserte helsekostnader.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?