Universitetssykehuset i Nord-Norge er i gang med medisinfritt tilbud til brukere med alvorlige psykiske lidelser, i tråd med krav fra brukerorganisasjonene.
I TROMSØ: Det nye medisinfrie tilbudet er lokalisert ved Åsgård sykehus i Tromsø. Her er seksjonsleder Merete Astrup sammen med en pasient. FOTO: Rune Stoltz Bertinussen/Krysspress.
I TROMSØ: Det nye medisinfrie tilbudet er lokalisert ved Åsgård sykehus i Tromsø. Her er seksjonsleder Merete Astrup sammen med en pasient. FOTO: Rune Stoltz Bertinussen/Krysspress.
Da NAPHA nylig besøkte posten fikk vi delta på recoveryverksted. Dagens tema på gruppetilbudet var tolkning av ansiktsuttrykk, kroppsfornemmelser og ulike måter å takle redsel på.
Slike recoveryverksteder er en del av behandlingen, som alle pasienter oppfordres til å delta på fire dager i uka. Pasienter og personalet lærer sammen, blant annet ved å snakke om sammenheng og skille mellom tanker og følelser, ulike reaksjonsformer og andre fellesmenneskelige utfordringer.
Avdelingen ønsker å være et sted hvor du kan bli kjent med deg selv, og der du sammen med personalet kan finne veier mot bedring og nå egne mål som skole og arbeid. Her kan du få et trygt sted å være, en seng å sove i, regelmessige måltider og mennesker å snakke med
Helse Nord har svart ut helseminister Bent Høies krav om å opprette et medikamentfritt behandlingstilbud til personer med psykisk lidelse- og rusproblematikk. Den nyopprettede sengeposten har seks plasser, og tar imot pasienter fra hele Nord-Norge.
Unn har også møtt Fellesaksjonen for medisinfrie tilbud på deres krav om Medikamentfritt tilbud også til de med alvorlig psykisk lidelse. Pasienter med psykoselidelser og bipolar lidelse prioriteres.
Det nye tilbudet skal være et behandlingsalternativ mye lik tradisjonell behandling, men uten at medikamentell behandling inngår. Her kan en få hjelp også for alvorlig psykisk lidelse uten å bli tilbudt medisiner. Det er ikke forbud mot medisiner i avdelingen, men avdelingen anbefaler pasientene å erstatte medisiner med andre terapiformer. Selv om nedtrapping av medisiner fortrinnsvis skal skje før inntak, åpnes det også for at det kan skje etter at man er tatt inn.
Miljøterapi, fysisk aktivitet, arbeid med musikk, samtaler, gruppeterapi, kunst og uttrykksterapi er eksempler på innholdet i postens tilbud. Valgfrihet er sentralt i deres behandlingsfilosofi.
Behandlingstilbudet, som skal være et alternativ til tradisjonell sykehusbehandling, er fortsatt under utarbeidelse. Viktig bidragsytere i planleggingen av tilbudet er en gruppe sammensatt av representanter fra Helse Nord og sentrale brukerorganisasjoner innen psykisk hele- og rusfeltet. Blant disse er Mental Helse, RIO, LPP og Hvite Ørn. Gruppens sluttprodukt er anbefalinger for drift av behandlingstilbudet.
Personalgruppen er sammensatt av personer som aktivt har søkt seg til posten, og som skal være et alternativ til det tradisjonelle. Ledelsen har lagt vekt på å rekruttere personer med erfaring både fra kommune- og spesialisthelsetjenesten, med et særlig engasjement og ønske om å bidra til å gi brukeren et reelt behandlingsvalg. Erfaringskonsulent, filosof og medarbeider med kompetanse på arbeidsveiledning er eksempler på yrkesgrupper pasientene møter. Ellers er tradisjonelle faggrupper som ergoterapeut, psykiater, sykepleier, lege, psykolog, vernepleier og fysioterapeut representert.
Så langt behandles kun søknader fra spesialistnivået i de tre nordligste fylkene. Begrunnelsen er at behandlingen skal være et supplement til, og ikke en erstatning for, det lokale behandlingstilbudet i de tradisjonelle tjenestene. Det er lagt stor vekt på å videreføre behandlernettverket som brukeren har i sitt lokale DPS. I tillegg til spesialistens henvisning ønsker avdelingen at pasienten skriver sin egen henvisning. Dette for tidlig å få innblikk i brukerens egne mål og motivasjon for behandlingen. Ønske om medisinfrihet er et absolutt krav.
Sammen utarbeider personale og pasienten overordnet plan for behandlingen og krisemestringsplan. Miljøterapeutiske elementer, som fysisk aktivitet, dagligdagse gjøremål, deltakelse og tilrettelegging av måltid, i tillegg til møter med behandlergruppen, er sentralt i tilbudet. Pasienten velger i tillegg aktiviteter som gir mening for den enkelte, som for eksempel musikkterapi og kulturtilbud.
En sentral faktor i behandlingen er nettverksjobbing. Samarbeid og veiledning til pårørende og lokalt behandlingsapparat er prioritert, for å bidra til god hjelp der brukeren bor. Brukerstyrt plass i lokalt DPS anbefalt av protokollgruppen, og anbefales av behandlerne i det medikamentfrie tilbudet. Telematikk er et viktig hjelpemiddel, da postens personale skal samarbeide med fagmiljøer i tre langstrakte fylker.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?