Tre nye filmer viser hvordan oppsøkende FACT-team jobber, også de ferskere variantene FACT ung og FACT eldre.
UNGE: En av de tre nye filmene handler om FACT ung. FACT ung er oppsøkende team bestående av mange ulike faggrupper, og retter seg mot personer i alderen 13-24 år med omfattende psykisk helse-, rusproblemer eller begge deler. VIDEO: Morten Willoch Wærø
UNGE: En av de tre nye filmene handler om FACT ung. FACT ung er oppsøkende team bestående av mange ulike faggrupper, og retter seg mot personer i alderen 13-24 år med omfattende psykisk helse-, rusproblemer eller begge deler. VIDEO: Morten Willoch Wærø
-FACT ung og FACT eldre-team finnes det ikke mange av, så det kan være interessant for mange å se hvordan FACT-modellen prøves ut mot nye målgrupper, sier spesialkonsulent i Korus Oslo og prosjektleder for arbeidet med filmene, Camilla Bordevich.
Filmene ble lansert under et webinar 11. desember. FACT-team hjelper personer med omfattende utfordringer knyttet til psykisk helse, rus eller begge deler. Mange ulike faggrupper jobber sammen i et team, og oppsøker brukerne på de arenaene de er, enten dette er hjemme hos brukeren eller andre steder. Det finnes rundt 60 FACT-team i Norge nå.
-Filmene er ment å inspirere andre til å starte slike team. I tillegg til de tre filmene vi lanserte nå er det laget en til tidligere, som forklarer hva som er viktig for å lykkes med tverrfaglig arbeid på tvers av kommuner, spesialisthelsetjeneste og ulike faggrupper, forteller Bordevich.
Hun har selv jobbet i et ROP-team i Sandefjord, som er en annen type oppsøkende tjeneste. I tillegg har hun mange år bak seg fra psykisk helsevern og rusbehandling i Trondheim.
-Både ACT- og FACT-team er en stor satsing fra myndighetene. Teamene er en måte å sikre helhetlige og samordnede tjenester rundt en person, for å unngå at folk faller ut av tjenestene. Man ser at denne måten å jobbe på reduserer bruken av tvang. Blant de mange suksessfaktorene er at man følger opp folk over tid, og ikke lenger sitter på kontorene og gir hjelp, men gir den ute der folk lever livene sine, sier hun.
I FACT-team jobber blant annet sykepleiere, psykologer, vernepleiere, psykiater, sykepleiere, erfaringskonsulenter og såkalte jobbspesialister. Sistnevnte er en kobling mellom FACT-modellen og det som heter Individuell jobbstøtte (IPS), der man ser det å være ut i ordinært, lønnet arbeid som en viktig del av behandlingen.
-En jobbspesialist er tett på ulike arbeidsgivere, og forsøker å finne en god match mellom deres behov og brukernes ressurser og ønsker, sier Bordevich.
Filmene var et samarbeidsprosjekt mellom Fylkesmannen i Oslo og Viken, NAPHA, Korus Oslo, NKROP og Utviklingssenter for psykisk helse og rus, Bydel gamle Oslo.
Se de tre nye filmene:
Se også foredrag av professor Helge Ramsdal om hvordan å lykkes med tverrfaglige team:
Som barn ble Kine Solend utsatt for overgrep. De fysiske og psykiske symptomene hennes ble likevel ikke sett i sammenheng.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?