Ønsker din kommune, sammen med helseforetaket, å søke om forprosjektmidler til FACT ung i 2023? På dette webinaret kan du finne nyttig informasjon.
Webinaret er tilgjengelig her, og kan ses når det måtte passe (Foto: skjermdump av webinaret)
Webinaret er tilgjengelig her, og kan ses når det måtte passe (Foto: skjermdump av webinaret)
Mange rapporter og mediesaker har vist at unge, med alvorlige psykiske utfordringer, ikke får den helsehjelpen de trenger. Derfor er det satt i gang en stor satsing på FACT ung-team i Norge. Dette er tverrfaglige, oppsøkende team som skal gi recovery-orientert, langvarig, helhetlig og sammenhengende oppfølging og behandling. Målgruppen er unge i alderen 12-24 år som har, eller som man er bekymret for har, alvorlige psykisk helse og/eller rusmiddelutfordringer, og som trenger tjenester fra flere aktører.
Nasjonalt implementeringsteam for FACT ung har, i samarbeid med Helsedirektoratet, laget et webinar for regioner som vurderer å søke tilskudd til FACT ung forprosjekt. Gjennom dette webinaret ønsker vi blant annet å gi regionene litt bedre kjennskap til tilskuddsordningen og til FACT ung modellen.
– Vi håper webinaret oppleves som et nyttig bidrag i et eventuelt arbeid med å skrive søknad om forprosjektmidler, sier Kristin Trane, leder for Nasjonalt implementeringsteam for FACT ung.
Per dags dato er det 14 FACT ung-team i drift i Norge, og 15 team i forprosjekt, men det er plass og behov for mange flere team og Trane håper det i løpet av året vil etableres flere FACT ung-forprosjekt.
– Jeg har troen på at disse teamene kan være med å utgjøre en forskjell for mange unge og deres familier.
Tilskuddsordningen for FACT ung-team er nå ute på Helsedirektoratets nettsider og søknadsfrist er 31. mars. I søknad om tilskuddsmidler skal kommunene stå som hovedsøker. Hvorvidt teamene forankres i kommunen eller spesialisthelsetjenesten når teamene skal over i drift, er imidlertid noe som kan avgjøres lokalt.
Helseministeren merker seg de positive erfaringene med FACT ung - NAPHA Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid
FACT ung-teamene skal organiseres som en forpliktende samhandling mellom kommune og spesialisthelsetjeneste, og en av grunnpilarene i FACT-modellen er å gi oppsøkende og ambulant behandling på den unges egen arena. Teamet skal støtte opp under sosial inkludering og nettverksbygging, og skal gi integrert behandling over tid.
Oppfølging av ungdommen skal bygge på ungdommenes ønsker, behov og ressurser samt sikre god samhandling. Det kan du også lese om i debattinnlegget: Det finnes hjelp for unge som sliter, som ble publisert i Aftenposten 21. februar: FACT-team kan gi unge som Mia bedre hjelp - NAPHA Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid
FACT ung-team kan også gi bedre oppfølging av psykiske helseutfordringer til unge, med oppfølging fra barnevernet. Som helseminister Ingvild Kjerkol sa under Lansering av nasjonalt forløp for barnevern - kartlegging og utredning av psykisk, somatisk og seksuell helse, tannhelse og rus (brightcove.net, Helsedirekoratet.no), 16. februar 2023, har FACT ung-team en «skreddersøm» rundt den enkelte ungdommen og er pådriver og samordner for å dekke det helhetlige behovet.
– Den type tjenestemodeller må vi få til mer av, sa Kjerkol.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?