I Nederland satses det stadig mer på såkalte FACT-team overfor mennesker med alvorlige psykiske lidelser. Teamet varierer graden av oppfølging etter hvor bra eller dårlig pasientene til enhver tid er.
-Det at hjelpen varierer mellom høyt og lavt nivå ut fra pasientens tilstand gjør at FACT kan følge opp mange brukere samtidig, sa den nederlandske psykiateren J.R. van Veldhuizen da han besøkte en konferanse i Oslo 4. desember.
FACT står for Flexible Assertive Community Treatment. En norsk oversettelse finnes ikke, men begrepet kan best forklares med "fleksibel pågående og oppsøkende team-tjeneste utenfor sykehus". Modellen er en videreutvikling av ACT-team, som det finnes 14 av i Norge.
I Nederland finnes det rundt 150 FACT-team, og 35 ACT-team. Begge retter behandlingen mot mennesker med alvorlige psykiske lidelser. ACT gir tjenester til cirka 20 prosent av pasientene med alvorlig psykiske lidelse, som har behov for totalomsorg over lengre tid. FACT er en rehabiliteringsorientert og mer fleksibel modell, som inkluderer resten av brukerne i målgruppa (80 prosent) som i perioder klarer seg bra, men trenger hjelp av og til.
Selv om Norge foreløpig ikke har FACT-team, er interessen for modellen stor her til lands. J.R. van Veldhuizen leder et senter for sertifisering av både FACT- og ACT-team i Nederland, og var invitert av Helsedirektoratet 4. desember for å fortelle om erfaringene med FACT i Nederland.
-FACT er tilpasset naturlige variasjoner i pasientenes tilstand. Gjennom case managere som følger pasientene hele tiden sikres kontinuitet. Hele teamet settes først inn i de vanskeligste periodene, forklarer van Veldhuizen.
I faser der pasientene har dårlige perioder er de inne på en tavle som FACT-teamene bruker.
-Svingdøra er innenfor teamet. Navnene på tavla som viser hvem som mottar høynivå behandling varierer mye. Når situasjonen er stabilisert flyttes personene til lavt nivå med individuell oppfølging av case manager, forklarer van Veldhuizen.
Som barn ble Kine Solend utsatt for overgrep. De fysiske og psykiske symptomene hennes ble likevel ikke sett i sammenheng.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?