-Noen ganger kan det være riktigere for en innbygger å få en psykisk helsetjeneste fra nabokommunen enn fra egen kommune, sier Reidar Rødli og Edith B. Valfridsson, ordfører og kommunalsjef for oppvekst og velferd i Lierne kommune.
AKTUELT: -Det er umulig for oss å leve i en egen boble. Samarbeidet med nabokommunene er uvurderlig, sier Reidar Rødli, ordfører i Lierne kommune. T.h.: Edith Bruvoll Valfridsson, kommunalsjef for oppvekst og velferd. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
AKTUELT: -Det er umulig for oss å leve i en egen boble. Samarbeidet med nabokommunene er uvurderlig, sier Reidar Rødli, ordfører i Lierne kommune. T.h.: Edith Bruvoll Valfridsson, kommunalsjef for oppvekst og velferd. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
Kommunene Lierne, Grong, Røyrvik og Namsskogan har et interkommunalt samarbeid innen psykisk helsetjeneste. Nå setter en ny utredning samarbeidet enda høyere opp på agendaen.
-Vi ønsket denne utredningen for å finne enda mer ut hvordan vi kan samarbeide på tvers med andre kommuner, sier Reidar Rødli, ordfører i Lierne kommune.
-Det eksisterer allerede samarbeid. Men det kan bli bedre.
Utredningen «Mulighetsrom for interkommunalt samarbeid i Indre Namdal» har psykisk helse på topp på lista over samarbeidsområder. Ordføreren slår fast at psykisk helse og rus er et viktig felt, av flere grunner.
-Det er et område som egner seg for samarbeid på tvers av kommunegrensene. Å jobbe for den psykiske helsa til innbyggerne er dessuten et prioritert område for Lierne. Vi vil ha en kommune der alle skal trives, og da er det særlig viktig å ta seg av dem som sliter med psykisk helse og rus. Det interkommunale samarbeidet vi allerede har på det feltet, er viktig for oss.
-Nå gjelder det bare å få det enda mer formalisert, og enda høyere opp på agendaen.
Les på napha.no:
Edith Bruvoll Valfridsson, kommunalsjef for oppvekst og velferd i Lierne kommune, forklarer at legetjenester har hatt størst fokus i samarbeidet mellom kommunene til nå.
-Det er et ytterligere behov for rekruttering av leger i våre kommuner og et presserende behov av å få på plass noe bra der. Vi har et godt utgangspunkt med samarbeid om legevakt i utgangspunktet. Men det kan utvides til et større samarbeid. Flere ganger har vi for eksempel prøvd å rekruttere kommunepsykolog, sammen med nabokommuner og Namdal Rehabilitering. Dette har vi ikke lyktes med foreløpig.
Fagnettverk innen psykisk helse og rus, som allerede eksisterer mellom kommunegrensene, er viktig, poengterer Valfridssson.
-Dette nettverket er et fellesskap som våre ansatte innen rus og psykisk helse kan støtte seg på, ved behov, og som vi har planer om å fortsette å ta vare på.
-Fagnettverkene er viktige for ansatte, fordi man får et større faglig miljø, og har mulighet for å støtte seg på andre, ved behov. Dialogen kommunene imellom er viktig.
Samarbeidet kommunene imellom gir seg også utslag i praktiske løsninger.
-Enkelte ganger kan det for eksempel være mer riktig for en innbygger å få en psykisk helsetjeneste fra nabokommunen, enn fra egen kommune. Det kan være godt og riktig å ha samtaleoppfølging av en person man ikke kjenner fra tidligere. Dette kan være utfordring i små kommuner. Samarbeidet mellom kommunene gir oss et større handlingsrom.
Det har vært i flere år også vært naturlig for Lierne kommune å samarbeide med nabokommuner når det gjelder planverk, fortsetter Valfridsson.
-Kommunalsjefene på helse og omsorgsområdet i de ulike kommunene har regelmessige møter der fokuset ligger på å spille hverandre gode» som kommuneledere. Å være et større faglig miljø, når en planlegger tjenester, er en styrke. Vi har samarbeidet, både om ruspolitisk handlingsplan og plan for vold i nære relasjoner.
-Gjennom samarbeid, får vi også samme praksis. Innbyggerne våre, særlig de unge, er på de samme arenaene. Da er det naturlig å være mest mulig samstemt rundt hvordan vi jobber, sier Valfridsson.
Hun sier at mange grupper er viktige å jobbe opp mot, men vil spesielt fremheve de unge.
-Vi ønsker at de skal ha trygghet, når de vokser opp. Å tviholde på grenser kommunene imellom, er ikke til gagn for noen.
Lierne kommune har fått prosjektmidler i år for å se på hvordan man i en liten kommune kan skape et frisklivstilbud.
-Vi hadde for noen år siden Frisklivssentral, men av økonomiske grunner ble den nedlagt. Nå ser vi at vi må skape et mer generalisert tilbud som passer vår kommune, slik at vi klarer å opprettholde tilbud over tid. Nå er flere prosjekt på gang, både «utendørsterapi» og «Friskliv, mestring og læring». Vi håper dette vil treffe mange
Ordfører Rødli forteller at man i Lierne har noen innbyggere som står en del utenfor, og at man vil skape tilbud for disse.
-Rapporter viser at unge er en gruppe som sliter, eldre likeså. Det er mye ensomhet. For folk som ikke er interessert i idrett, er det ikke så mange fritidstilbud her i Lierne.
-For oss er det viktig å skape et samfunn der folk får brukt sine ressurser og trives. Trives du ikke der du bor, flytter du. Vi vil beholde alle de vi kan her i kommunen. Alle innbyggere har ressurser og kan bidra på sin måte. Vi må få med alle, skal vi klare å skape det samfunnet vi vil ha.
Han er glad for at Lierne nå har fått en erfaringskonsulentpraktikant på plass.
-Folk med egen erfaring har mye å bidra med, særlig innen psykisk helse. De vet bedre hva som skal til for å oppleve bedring, enn ordinære fagfolk. Erfaringskonsulentpraktikanten vår er en av mange gode krefter, som gjør Lierne til en god plass å bo.
-Og samarbeidet med nabokommunene er uvurderlig. For en så liten kommune som Lierne, er det nødvendig. Det er umulig for oss å leve i en egen boble.
Mer stoff fra Lierne kommune på napha.no:
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?