Ledere som ønsker mer brukermedvirkning i psykisk helse - og rustjenestene kan oppleve at det er vanskelig å få tak i brukerrepresentanter. Den nyoppstarta ressursgruppa i Trøndelag har satt seg som mål å gjøre noe med dette.
Ressursgruppa for brukermedvirkning, her representert av tre av medlemmene: Fra venstre: Kirsten Kilnes, leder i Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse (LPP), Jens Solem, gruppeleder i brukerorganisasjonen A-Larm, og Katie Iren Wikstrøm, fungerende daglig leder i Kompetansesenter for brukererfaring og tjenesteutvikling (KBT). (Foto: Møyfrid Kjølsdal)
Ressursgruppa for brukermedvirkning, her representert av tre av medlemmene: Fra venstre: Kirsten Kilnes, leder i Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse (LPP), Jens Solem, gruppeleder i brukerorganisasjonen A-Larm, og Katie Iren Wikstrøm, fungerende daglig leder i Kompetansesenter for brukererfaring og tjenesteutvikling (KBT). (Foto: Møyfrid Kjølsdal)
– Vi ønsker å være tilgjengelige for kommunene både fysisk og digitalt, og samarbeide med dere når det gjelder brukermedvirkning! Det sier Katie Wikstrøm, fungerende daglig leder i Kompetansesenter for brukererfaring og tjenesteutvikling (KBT), på nettverkssamlinga i Namsos, i starten av juni, for rus- og psykisk helsearbeid.
Ressursgruppa består foreløpig av organisasjonene Mental Helse, RIO, A-Larm, Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse (LPP) og KBT.
Det er ikke tilfeldig at det er nettopp disse som har gått sammen og startet opp gruppa.
Gruppa er nemlig et positivt biprodukt av at prosjektet Nettverksmøter med åpen dialog – dialogiske og samarbeidende praksiser startet ei prosjektgruppe og et nettverk, hvor NAPHA ved Solrun Steffensen og KORUS-Midt ved Roar Bakken trakk inn alle disse ressurspersonene i prosjektgruppen og i nettverksgruppen.
De inviterte også Statsforvalteren i Trøndelag inn, som takket ja og støttet prosjektet økonomisk. Alle disse personene har deltatt som likeverdige samarbeidsparter og har tilført prosjektet viktig kompetanse og kunnskap.
– Vi vil skryte av Statsforvalteren i Trøndelag og kompetansesentrene. Vi er blitt inkludert i arbeidsgruppa og dermed har vi fått jobbet sammen og blitt bedre kjent med hverandre. Det har gjort at vi er blitt trygge på hverandre, og kan inspirere hverandre. Det var første gang at vi har sittet sammen i en slik arbeidsgruppe hele veien, sier Jens Solem, fra brukerorganisasjonen A-Larm.
-Dette viser viktigheten av at ansatte åpner opp for å slippe erfaringskompetansen inn i utviklingsprosjekter, og at den blir inkludert i hele prosessen. Slike ringvirkninger oppstår ikke av seg selv.
Vi vil utvikle et seminar om brukermedvirkning, som kan hjelpe ledere og ansatte med å få til dette i praksis, sier Kirsten Kilnes, styreleder i LPP Trøndelag.
– Vi vet at det ikke står på viljen til kommunene når det gjelder å få mer brukermedvirkning i tjenestene, og vi håper at vi kan være en ressurs for dere.
Et annet mål med gruppa er å videreutvikle samarbeidet mellom organisasjoner som har som mål å styrke bruker- og pårørendestemmen innen rus og psykisk helsefeltet – uten at det skal påvirke organisasjonens særpreg og egenart.
– Vi vil gjerne ha med flere brukerorganisasjoner på laget, sier Solem. Men retningslinjene for arbeidet vårt er allerede satt, så de må godtas. Gruppa er i ferd med å ferdigstille samarbeidsavtaler som skal signeres av lederne i de representative organisasjonene og senter.
– VI håper det blir flere lokallag, og vi kan i tilfelle gå inn som mentorer for de som vil starte opp. Det vil også i neste omgang tjene kommunene, da det på den måten blir enda enklere å finne representanter, sier Wikstrøm.
De kommer med en appell til de som er på samlinga:
– Vi håper at dere som jobber i feltet påvirker brukere til å melde seg inn i en organisasjon. De fleste brukerorganisasjoner har opplæringsprogram som kan være viktig i en tilfriskningsprosess. Vi vet at aktivitet fører til mestring og at dette kan avhjelpe ensomhet.
Kilnes minner på pårørendeinvolvering på individ-, tjeneste- og systemnivå.
– Ta kontakt med pårørende allerede ved innleggelse. Dra på hjemmebesøk. Ta kontakt også når brukeren ikke har opphevet taushetsplikten – det er mange muligheter til å gi og få informasjon uten å bryte taushetsplikten.
– Vi håper det nå er enklere å få tak i oss gjennom denne ressursgruppa!
Ta kontakt: Ressursgruppe.brukermedvirkning@gmail.com
De to aktørene har mange felles tjenestemottakere og lederne ser stor verdi av samarbeidet.
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
– Friskliv Ung har fått meg i mye bedre fysisk form. Det er mye mer glede i livet nå, flere relasjoner og lyse dager.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?