Her kan du lese erfaringer fra Rask psykisk helsehjelp-pilotene som er delt i media og på Napha.no i 2015 og 2016.
RASK PSYKISK HELSEHJELP I MEDIA: Et sveip over landet i lette hopp. Vi har samlet lenker til artikler der fagfolk og brukere har delt erfaringer med Rask psykisk helsehjelp.(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com).
RASK PSYKISK HELSEHJELP I MEDIA: Et sveip over landet i lette hopp. Vi har samlet lenker til artikler der fagfolk og brukere har delt erfaringer med Rask psykisk helsehjelp.(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com).
Malin Nesvoll forteller napha.no i februar 2015 at hun fikk hjelp av Rask psykisk helsehjelp i sin bydel i Oslo til å overvinne panikkangsten hun slet med. Hun mener at åpenhet om psykiske lidelser er viktig og hun oppfordrer myndighetene til å etablere et raskt og effektivt psykisk behandlingstilbud for alle, uansett bosted!
13. april, 2015: Rask psykisk helsehjelp-teamet i Sandnes Møtte helseministeren. Bent Høie får høre om hvordan kommunale psykisk helsetjenester skal møte den store bølgen av angst, depresjon og søvnproblemer fremover.
Nyheten om at Rask psykisk helsehjelp blir prøvd ut i Norge når flere når teamet i Modum blir presentert i et kampanjebilag om psykisk helse til Dagbladet og på nett samme måned.
I mai skriver Tidens Krav om Rask psykisk helsehjelp i Kristiansund, som i følge en kartlegging har hjulpet fire av fem. 80 prosent av brukerne av tilbudet Rask psykisk helsehjelp i Kristiansund opplever bedring av symptomer. Tilbudet baserer seg på veiledet selvhjelp og kognitiv terapi. Les hele reportasjen Frisk i en fei.
Kommunal Rapport skriver 5. juni, 2015 at Rask psykisk helsehjelp virker godt. Det hjelper raskt, koster lite og gir mye. Brukere av tilbudet forteller at det av og til kanskje ikke er mer som skal til for å få fotfeste igjen.
I september reiser NAPHA til Fjell kommune. Teamet deler sine erfaringer med hvordan Rask psykisk helsehjelp i Fjell funker. De som får bistand fra RPH i Fjell opplever nedgang i symptomtrykk, enten de er med på kurs, får individuell terapi eller selvhjelp.
I Molde har Rask psykisk helsehjelp slått an, prosjektperioden utvides, og neste år får også 16-åringer tilgang til konseptet, skriver rb.nett, 11. november, 2015. I 2014 laget de arbeidsbok i veiledet selvhjelp og i mai 2015 får de besøk av NAPHA at de Forebygger langtidssykemeldinger, men er usikre på om teamet vil få bestå.
NAPHA reiser videre og finner Gode resultater for Rask psykisk helsehjelp i Lørenskog i november 2015. 95 prosent av brukerne av Rask psykisk helsehjelp i Lørenskog ville anbefalt tilbudet til andre, viser nye tall.
I november 2015 åpner Helsedirektoratet for at også 16-åringer kan få Rask psykisk helsehjelp. Nedre aldersgrense har inntil da vært 18 år.
Rask psykisk helsehjelp-teamet i Sandnes Gjør brukerne til sine egne terapeuter, skriver napha.no 17. desember, 2015. Mennesker med depresjon og angst hjelp til å bli sine egne terapeuter, og opplegget er gjort tilgjengelig for alle i heftet Tankens kraft.
Norsk sykepleierforbund forteller om Rask psykisk helsehjelp i Sandnes - en suksesshistorie 21. desember, 2015. Blir du rammet av angst, depresjoner eller søvnvansker er du heldig om du er bosatt i Sandnes kommune. Hjelpen er maks to uker unna, og etter et års drift er ikke engasjerte og dedikerte terapeuter i tvil om effekten. Kurs, veiledet selvhjelp og individuelle samtaler er kognitive verktøy som har vist seg å virke for mange.
Til TV2, 4. januar, 2016, forteller Trinelise (59) at hjelpen hun fikk fra Rask psykisk helsehjelp gjorde at hun kom raskt tilbake i jobb igjen . Tilbudet hjalp henne gjennom den første sorgfasen etter at hun mistet mannen hun hadde vært sammen med i 42 år i kreft.
Bydeler mister snart støtten til «Rask psykisk helsehjelp, skriver Aftenposten 17. april, 2016 i en reportasje om tilbudet. En av dem som har fått tilbudet forteller at hun frykter at hun hadde måttet være borte fra jobben i seks måneder om ikke fastlegen hennes hadde visst om tilbudet, og vist henne muligheten.
Nå er det tidlig sommer 2016. Når Helsedirektoratets finansieringsordning for pilotprosjektene Rask psykisk helsehjelp vil etterhvert løper, vil kommunene selv virkelig måtte prioritere og satse om de skal kunne tilby Rask psykisk helsehjelp. Hvordan vil det gå?
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?